İstanbul kitapçıları

Güncelleme Tarihi:

İstanbul kitapçıları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

İSTİKLAL Caddesi 344 numarada, geçen Kasım ayından bu yana yeni bir kitapçı var. Adı, İstanbul Kitapçısı. Burada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yayınladığı kitaplar, CD'ler, videolar ve kasetler satılıyor. Kitaplık, Sözen döneminde yayınlanan 15 kitapla birlikte şu ana kadar yayınlanan 73 kitap, 26 kaset ve CD ile oluşturulmuş. Kitaplardan 19'u tükenmiş, bazılarının yeni baskısı için hazırlık yapılıyor. En çok ilgi gören yayınlar ise resim ve görsel ağırlıklı kitaplar.

Fiyatı 500.000-5.000.000 arasında değişen kitaplar dört ayrı diziden oluşuyor. Bunlar İstanbul ve semtleriyle ilgili kitaplar, fetih ve Osmanlı konulular, sempozyum kitapları, Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle oluşturulan İstanbul Araştırmaları Merkezi'nin istatistiki ve tarihi çalışmaları. Sesli ve görüntülü yayınlar, İtanbul şarkı ve türkülerinin yanısıra, Yahya Kemal, Necip Fazıl ve Mehmet Akif'in bestelenen şiirlerini içeriyor. Ayrıca İstanbul Belediyesi'nin tanıtıldığı bir de CD-ROM var.

Üsküdar iskele meydanında gelecek ay bir İstanbul Kitapçısı daha açılacak. Beyazıt'taki şube içinse yer aranıyor. Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı'nın hedefi, İstanbul Kitapçıları'nda yerli yabancı diğer yayınevleri tarafından yayınlanan bütün İstanbul konulu kitapları toplayabilmek. Bunun için sekiz yayıneviyle ön anlaşma yapıldı, bir İtalyan, bir de Fransız olmak üzere iki yayıneviyle bağlantı kuruldu.

Kitaplar şimdiye dek prestij kitabı olarak yayınlandığı için kuşe kağıda renkli ve büyük ebatlarda ve lüks ciltli olarak yayınlanıyordu. Ama aynı kitapların öğrenciler için daha ucuza satılacak baskıları da yapılacak.

Kitap ve kasetler, Büyükşehir Beldiyesi'ndeki standdan yüzde 25 indirimle alınabiliyor. Kitaplar ayrıca diğer kitapevlerine de dağıtılıyor.

Bir kitap şu süreçten geçerek yayınlanıyor: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi tarafından yayınlanmasına karar verilen bir eser, akademisyenlerden oluşan bir heyetin onayına sunuluyor. Onay alınırsa basım, encümene oradan da belediyenin bir şirketi olan Kültür A.Ş.'ye sevkediliyor. Kültür A.Ş. de kitapları basıp belediyeye devrediyor. Her kitaptan 2000 adet basılıyor. Bunun 800'ü protokole, üniversitelere ve kütüphanelere dağıtılıyor. 200'ü de belediye yetkilililerinin gezilerinde kullanılmak üzere ayrılıyor. Diğer 1000 kitap da satışa sunuluyor. Kitapçılar belediye tarafından açılıyor ve Kültür A.Ş'ye devrediliyor. Kültür A.Ş kitapları yüzde 50 karla satıyor. Bununla personel ve diğer masraflar karşılanıyor. Kültür A.Ş şimdilik kar etmiyor ve zararı belediye tarafından karşılanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!