İstanbul depreminde 50 bin bina yıkılacak

Güncelleme Tarihi:

İstanbul depreminde 50 bin bina yıkılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2005 00:00

Büyükşehir Belediyesi ve İTÜ’nün düzenlediği sempozyumda konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ‘İstanbul depremine hazır değiliz’ dedi. Şahin, ‘İstanbul’da mevcut 800 bin bina arasına adeta ölümcül bombalar gibi yayılmış çoğu ruhsatsız 50 bin bina var. Bunlar tespit edilip ortadan kaldırılmalıdır’ diye konuştu.

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, gerek Türkiye’de gerekse İstanbul’da meydana gelecek depreme pek hazırlıklı olmadıklarını belirtti. İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür ise hükümete sitem ederek, ‘Deprem sonrası 7’si uluslararası 2’si ulusal toplam 9 gemiyle Marmara Denizi’nde 60 milyon dolarlık araştırma yaptık. Ne hükümetten ne de ilgili kurum ve kişilerden kimse de ‘siz ne yapıyorsunuz, bir şeye ihtiyacınız var mı?’ diye sormadı. Bize hiç destek olmadılar. Tüm yükü birkaç bilim adamının sırtına yüklediler’ dedi. Prof. Dr. Naci Görür’ün, tanesi 80 bin dolar olan 10 adet OBS’ye (Okyanus Tabanı Sismografı) ihtiyaçları olduğunu açıklaması üzerine Bakan Şahin, bunları alma sözü verdi.

İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen ‘Beklenen Marmara depremi ve çevre kirliliği’ konulu sempozyum, üniversitenin Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde dün başladı. Açılışta konuşan Şahin, ‘depremin ölüm kadar gerçek’ olduğunu belirterek, dünyada her yıl şiddeti 5’den büyük 800 deprem meydana geldiğini ve ortalama 18 bin insanın hayatını kaybettiğini, Türkiye’nin de dünyanın en aktif deprem bölgelerinden biri olduğunu söyledi. Son 500 yıl içinde İstanbul’da da 3 büyük depremin olduğunu bildiren Şahin, şöyle konuştu: ‘Gerek Türkiye’de, gerekse İstanbul’da meydana gelecek depreme hazırlıklı mıyız? Bunu cevaplandırmak oldukça zor. Ama pek hazırlıklı olduğumuzu söyleyemeyiz. İstanbul’da yaklaşık 800 bin bina ve 3 milyon 300 bin bağımsız bölüm var. Depremin şiddetinden çok, İstanbul’un düzensiz kent dokusu endişelendiriyor. İstanbul’da mevcut 800 bin bina arasına adeta ölümcül bombalar gibi yayılmış çoğu ruhsatsız 50 bin bina tespit edilip, ortadan kaldırılmalıdır.’ 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!