İstanbul deklarasyonu

Güncelleme Tarihi:

İstanbul deklarasyonu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

AGİT Zirvesi 54 ülke liderinin AKKA (Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması) güncelleştirilmiş metni, güncel bölgesel sorunlar konusunda kuruluşun pozisyonunu ifade eden Istanbul Deklarasyonu ve AGİT'in gelecekteki rolünü şekillendiren Avrupa Güvenlik Şartı'nın imzalanmasıyla sona erdi.

Liderler dün yapılan kapanış oturumunda yayınladıkları Istanbul Deklarasyonu'nda Kosova, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Arnavutluk, Makedonya, Orta Asya cumhuriyetleri, Gürcistan'ın Osetya ve Abhazya, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Yukarı Karabağ sorunları ayrıntılı olarak yer aldı.

Zirvenin ilk gününe damgasını vuran Çeçenya sorunu ise Kuzey Kafkasya başlığı adı altında ele alındı. ‘Kuzey Kafkasya’daki son olaylar zinciriyle bağlantılı olarak, Rusya Federasyonu'nun toprak bütünlüğünü kuvvetle destekliyor ve terörizmin her türlü şeklini kınıyoruz' ifadesiyle başlayan paragrafta, AGİT normlarına saygı ilkesi ve sivil nüfusa insani yardım yapılmasına değinildikten sonra sorunun çözümünde siyasi diyaloğun gerekli olduğu da belirtildi. Paragrafın AGİT açısından başarı sayılabilecek en önemli noktası Rusya'nın da altında imza koyduğu, 'AGİT'in siyasi diyaloğun canlandırılması konusundaki arzusunu memnuniyetle karşılıyoruz' ifadesi oldu.

Liderler, Avrupa Güvenlik Şartı'nı da imzalayarak, özgür ve demokratik işbirliğini artırma sözünü verdiler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!