İstanbul’da New York’lu bir şair

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da New York’lu bir şair
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

New York Okulu temsilcilerinden, postmodern Amerikan şiirinin öncülerinden sayılan Amerikalı şair Kenneth Koch bugün Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde yapılacak ‘‘Şiir Okuma ve Sohbet Toplantısı''na katılacak.

Seferis adına düzenlenen bir etkinlik için Türkiye'ye gelen Koch, 1925 doğumlu. Harvard ve Columbia üniversitelerinde öğrenim görmüş. Genç bir şairken, Harvard'da Frank O'Hara ve John Ashberry'nin katkılarıyla ortaya çıkan New York Okulu'yla bağlantı kurmuş. New York Okulu'nun şiir anlayışı kozmopolitan bir ruh taşıyan, Fransız gerçeküstücülüğünden ve Avrupa avangardizminden etkilenmiş bir şiir anlayışı. 1970'te yayımlanan ilk New York Okulu şiir antolojisinde yedi şiiri bulunan Koch'un şiir kitaplarından bazıları şunlar: ‘‘The Pleasures of Peace'' (Barışın Tatları, 1969), ‘‘The Art of Love'' (Sevgi Sanatı, 1975), ‘‘On the Edge'' (Kenarda, 1986), ‘‘Seasons of the Earth'' (Dünyanın Mevsimleri, 1987), One Train (Bir Tren, 1994), New Addresses (Yeni Adresler, 2000).

Koch'un pek çoğu off-Broadway ve off-off Broadway'de sahnelenen kısa oyunları ‘‘The Gold Standard'' (Altın Standardı) adlı kitapta toplanmış, ayrıca çocuklara şiir yazmayı öğreten kitapların yanı sıra, besteci Marcello Panni için ‘‘The Banquet'' (Şölen) adlı librettoyu da kaleme almış.

1996'da Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi üyeliğine kabul edilen Kenneth Koch halen New York'ta yaşıyor ve Columbia Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı hocalığı yapıyor.

Yapı Kredi Yayınları'nın çıkardığı ‘‘kitap-lık'' dergisinin son sayısında, Talat Sait Halman'ın çevirisiyle Koch'un şiirlerinden bir seçme yayımlandı.

Yapı Kredi Kültür Merkezi, İstiklal Cad. 285, Beyoğlu. Tel: (0212) 252 47 00

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!