İstanbul’da 125 Kızılderili

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da 125 Kızılderili
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2011 17:39

Merkezi Washington’da bulunan Smithsonian Enstitüsü’nün 1880’li yıllarda Sultan ll. Abdülhamid’e armağan ettiği 125 yerli Amerikalı portresinden oluşan fotoğraf koleksiyonu ilk kez sergileniyor.

Haberin Devamı

Amerika ve Osmanlı İmparatorluğu arasındaki kültürel bağları geliştirmek için 1880’li yıllarda, Washington’da bulunan Smithsonian Enstitüsü, Osmanlı Sultan ll. Abdülhamid’e 125 yerli Amerikalı portresinden oluşan bir fotoğraf koleksiyonu hediye etmişti. Daha önce Türkiye’de hiç sergilenmemiş olan bu koleksiyon ‘Amerikan Yerlileri: Osmanlı ile Bir Bağlantı’ sergisiyle ilk kez izleyiciye sunuluyor. Amerika Türk Koalisyonu (TCA) ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ortaklığında düzenlenen sergi dün Yıldız Sarayı Çit Kasrı’nda açıldı.

ll. Abdülhamid’den Türkler albümü

TCA Başkanı G. Lincoln McCurdy; “Bu sergi, Türklerin yerli Amerikalılara ve kültürlerine yüzyıllardır duyduğu ilgi ve saygının bir ifadesidir. Bu yakınlık günümüzde de devam etmektedir. TCA’nın Yerli Amerikalılarla Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik, Yerli Amerikalı üniversite öğrencilerinin Türkiye’de öğrenim görmesine destek veren TCA burs programı, eğitim ile ticaret ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaları bu ilgi ve yakınlıktan esinlenmektedir. Kültürel açıdan da bu sergi, Türkiye ve yerli Amerikalılar arasında köprü kurma yolunda atılan önemli bir adımdır” dedi.
Yerli Amerikalı fotoğraflarına karşılık olarak da Sultan ll. Abdülhamid, Smithsonian Enstitüsü’ne Türk yaşam ve kültürünü sergileyen bir fotoğraf koleksiyonu hediye etmişti. Bu fotoğraflar da Washington’daki Kongre Kütüphanesi’nde muhafaza ediliyor.

Haberin Devamı

İstanbul’da 125 Kızılderili
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!