İstanbul caz yapıyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbul caz yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2009 15:35

Akbank 19. Caz Festivali, Yunan piyanist Vassilis Tsabropoulos'un Aya İrini Müzesi'nde 15 Ekim'de verdiği konserle başladı.

Haberin Devamı

Bu yıl 19'uncusu düzenlenen festivalin, “Şehrin Caz Hali” sloganıyla hazırladığı program, 25 Ekim'e kadar sürecek. Etkinlikler, Aya İrini Müzesi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Babylon, Ghetto, The Seed, Akbank Sanat, Roxy, Asitane, Kampüste Caz, Akbank Sanat Kafe gerçekleştirilecek.

Festival, 10 yaşında UNICEF'in açtığı bir yarışmada birinci olan ve günümüzün en önemli Yunan piyanistlerden biri olarak anılan Vassilis Tsabropoulos'un Aya İrini Müzesi'nde verdiği konserle başladı.

Norveç orijinli gitarist Terje Rypdal ve piyanist Ketil Bjornstad da Akbank Caz Festivali kapsamında bir araya geldi. İkili, 16 Ekim'de Aya İrini Müzesi'nde sahneye çıktı. Cemal Reşit Rey Konser Salonu, 1956'da yayınladığı ilk albümü “Jazz Advance” ile avangart cazın öncüsü konumuna gelen piyanist Cecil Taylor'u 22 Ekim'de ağırlayacak.

Haberin Devamı

Vurmalı çalgılar ustası Tony Oxley ile sahne alacak olan sanatçı, müziğini tiyatro ve şiir ile sarıp sarmaladığı, en ince ayrıntıların üzerinde alabildiğine titizlikle durduğu etkileyici bir performans sergileyecek.

Saksafoncu Joe Lovano, piyanoda James Weidman, basta Esperanza Spalding, davulda Francisco Mela ve Otis Brown ile 23 Ekim'de, perküsyonist, piyanist ve besteci Marilyn Mazur ve Kamerun kökenli dünyaca ünlü bas sanatçısı Richard Bona 24 Ekimde Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda sevenleriyle buluşacak.

İstanbul caz yapıyor

Babylon'daki konserler

Big Band ruhunu modern caz dünyasına ustalıkla uyarlamayı başaran 13 kişiden oluşan Hollandalı topluluk “Bik Bent Braam”, “Extremen” projesi ile festival programında yer aldı.

Piyanist ve besteci Michiel Braam'ın öncülüğünde 1986'da kurulan topluluk, konserlerinde doğaçlama çalarak izleyicilerine farklı bir deneyim yaşatıyor. Topluluk, 15 Ekim'de Babylon'da sahne aldı.

İngiliz bağımsız kült plak şirketi Honest Jon's'un en önemli keşiflerinden biri olan ve değişken melodilerin hakim olduğu müziklerinde caz, funk, soul ve hip hop tarzlarını bir araya getiren Hypnotic Brass Ensemble 16 Ekim'de, trompet sanatçısı İmer Demirer ve kendini “Eski plakları toplayarak yeni parçalar miksleyen biri” olarak tanımlayan Andy Votel 17 Ekim'de, 10 yaşındayken ilk konserini veren ve Türkiye'nin yetiştirdiği dünyaca ünlü piyanistlerden biri olarak anılan Burçin Büke 18 Ekim'de sahne aldılar.

Haberin Devamı

Gitarist ve kompozitör Justin Adams 20 Ekim'de, Saksafonda Oliver Lake, basta Reggie Workman ve davulda Andrew Cyrille'den oluşan “Trio 3” topluluğu ve piyanist Leo Tardin'in yarattığı tek kişilik dev “Grand Pianoromax” 21 Ekim'de, Japon piyanist Aki Takase 22 Ekim'de, eleştirmenlerin “Hip-hop jenerasyonundan kusursuz bir caz müzisyeni” olarak nitelendirdiği Amerikalı vokal Jose James ve asıl adı Can Utkan olan Dj Yakuza 23 Ekim'de Babylon'da sahne alacak.

Saksafon ve Rhodes ile yarattığı harikalarla dünya çapında markalaşan İlhan Erşahin, Türkiye'deki izleyici kitlesi tarafından merakla albüm çıkarması beklenen projesi “İstanbul Sessions” ile 24 Ekim'de Babylon'da, 20 Ekim'de Boğaziçi Üniversitesi'nde, 21 Ekim'de İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 22 Ekim'de Bahçeşehir Üniversitesinde, 23 Ekim'de Beykent Üniversitesi'nde konser verecek. Geleneksel İran ezgilerini elektronik dünyaya ustalıkla taşıyan topluluk “Niyaz” 22 Ekimde Ghetto'da sevenleriyle buluşacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!