İstanbul’a yeni böbrek merkezi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’a yeni böbrek merkezi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türk Böbrek Vakfı'nın Bahçelievler'de hizmete giren yeni cerrahi merkezinde yılda 100 böbrek nakli yapılabilecek ve hastanelerden daha ucuz hizmet sunulacak.

TÜRK Böbrek Vakfı'nın 11 milyon dolar (yaklaşık 6.6 trilyon lira) harcayarak yaptırdığı, tam teşekküllü yeni hastanesi, poliklinik hizmeti vermeye başladı. Bahçelievler'deki hastanede önümüzdeki aydan itibaren ameliyatlar da yapılacak. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, içinde böbrek nakli merkezi de bulunacak hastanede, yılda yaklaşık 100 böbrek nakli hedeflendiğini söyledi.

Bilgisayarlarında kayıtlı 25 bin gönüllü böbrek vericisi bulunduğunu ve Organ Nakli ve Transplantasyon Merkezleri Koordinasyon Derneği'ne üye olduklarını belirten Erk, Türkiye'de halen 3 bin 500 hastanın böbrek için sırada beklediğini söyledi. Yılda 300-400 böbrek nakli yapılabildiğini anlatan Erk, ‘‘Bunların yüzde 90-95'i de birinci derece akrabadan alınan böbreklerle yapılan nakiller. Oysa dünyada bu piramit tam tersine. Yüzde 95 oranında kadavradan alınan böbrekler naklediliyor. Bizim hedefimiz de bu oranı tutturmak’’ dedi. Çok sayıda böbrek hastasının böbrek bulabilmek için Bangladeş, Rusya gibi ülkelere gittiğini belirten Erk, ‘‘Maalesef bize gelip böbrek satmak ya da almak isteyenler çıkıyor. Ama bizim vakfımızın pırıl pırıl bir adı ve saygınlığı var. Asla bu olaylara karışmayacağız’’ dedi.

İddialı böbrek merkezi

Türkiye'nin her yerindeki böbrek hastalarına hizmet götürmeyi ve yaşam kalitelerini artırmayı amaçladıklarını söyleyen Erk, ‘‘Ahmet Ermiş Hastanesi'nde de hemodiyalizin yanı sıra ultarosonografi, biyokimya ve bakteriyoloji laboratuvarları, nefroloji, üroloji, dahiliye, psikoloji ve diyet polikinikleriyle hizmet veriyoruz. Bu iki merkezle Avrupa'nın en gelişmiş böbrek sağlığı kompleksini kuracağız’’ dedi. Erk, hastanede hizmetin en kalitelisinin, mevcut hastanelerden yüzde 20-25 daha ucuza sunulacağını söyledi. 100 yatağı, 5 ameliyathanesi, 8 yoğun bakım yatağı bulunan hastanede günde 20 cerrahi girişimin yapılabileceğini söyleyen Erk, 15 dalda da poliklinik hizmeti verdiklerini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!