İsrailli şarapçı tam 2 milyar dolarla geldi Kalecik Belediyesi ilk duvarda ’dur’ dedi

Güncelleme Tarihi:

İsrailli şarapçı tam 2 milyar dolarla geldi Kalecik Belediyesi ilk duvarda ’dur’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2007 00:00

İsraillli Mordehay Bosmat’ın Ankara Kalecik’te 2 milyar dolarlık projesi mahkemelik oldu. F-16 Projesi’nde temsilci olarak çalışan Bosmat’ın organik şarapçılık yatırımı için belediye tapu iptal davası açtı ve bağ duvarını mühürledi.

Haberin Devamı

Bunun üzerine şirketin avukatları belediye hakkında suç duyurusunda bulundu.

ANKARA’nın Kalecik İlçesi’nde 2 milyar dolarlık bir yatırımı İsrailli yatırımcı Mordehay Bosmat ile belediyeyi karşı karşıya getirdi. F-16 projesi İsrail delegasyonu temsilcisi olarak Türkiye’de çalışan İsrailli Mordehay’ın turizm ve organik şarapçılık yapmak için başlattığı yatırım için Kalecik Belediyesi tapu iptal davası açtı ve bağ duvarını mühürledi. Bunun üzerine Mordehay’ın avukatları da belediye hakkında suç duyurusunda bulundu.

SORUN NEREDEN ÇIKTI: Kalecik’te daha önceki belediye yönetimi Maliye’den aldığı arsayı Sun Fidancılık’a sattı. Sun da bu arsayı, yüzde 99’u İsrail ve yüzde 1’i Türk olan Kalecik Bağcılık Yatırım İnşaat Ticaret Sanayi Ltd.’e sattı. Yüzde 99’u İsrail ve yüzde 1’i Türk olan Kalecik Bağcılık Yatırım İnşaat Ticaret Sanayi Ltd., Kızılırmak kıyısındaki, 335 hektarlık arazide, üç şarap fabrikası, bir şarap laboratuvarı, dünyanın en ünlü dört şatosunun minyatürleri, 240 bağ konağı ve 12 bağ restoranından oluşacak turizm ve organik şarapçılık projesi için 44 gün önce yatırıma başladı. Ancak 120 bin dolar harcanarak, ilk organik bağ yapılınca ortalık karıştı.

BAŞKANA SUÇ DUYURUSU: İlçedeki bazı grupların bu yatırıma karşı çıkmasının yanı sıra Kalecik Belediyesi, İsrailli firmanın araziyi satın aldığı Sun şirketine tapu iptali davası açtı. Belediye, 1998 yılında KDV dahil 18 milyara satılan 3 milyon 351 bin metrekarelik alan için "Arazi ucuza satıldı. Aradan 5 yıl geçti ve sözleşme gereği alanda bağcılık yapılmadı" diye dava açarken, davalı taraf ise, "Altyapı çalışması, harita çalışması, bağcılıkla ilgili imar planları yaptık" diye kendini savundu. Belediye örnek olan ilk bağın duvarını da "ruhsatsız" diye mühürleyince yatırım durma noktasına geldi. Bunun üzenine Kalecik Bağcılık Yatırım’ın Ceyda Sezgin de, "yatırımın engellendiği" iddiasıyla Ankara ve Kalecik Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu işleme konuldu ve inceleme başlatıldı.

KAYMAKAM DESTEK ÇIKTI: Kalecik Kaymakamı İrfan Demiröz ise hukuk içinde yerli-yabancı her türlü yatırımcıya istihdam sağlandığı için desteklediklerini belirterek, şöyle konuştu: "Burası Anayasal hukuk devleti. Yabancıların yatırım yapma hakkı var. Bu olaylar yerel birtakım menfaat gruplarının yönlendirmesiyle oluyor. Kalecik halkı yabancı yatırımcıyı istiyor. Asayiş sorunu diye bir şey yok. Bizim burada hayallerimiz var. İnsanları toprağa geri çekmemiz lazım."

Haberin Devamı

Belediye: Davamız Sun Fidancılık’la

İSRAİLLİ şirketin iddialarını reddeden Kalecik Belediye Başkanı Orhan Benli, "Maliye’den 18 milyara alınan yer 18 milyara satılır mı" derken, "Yeşil alan diye alınmış, ikinci, üçüncü şahsa satılmış. Hazine, belediyeye icra koydu. Hibe istemedim, ’bu icraları ödeyin’ dedim. Davamız Sun Fidancılık’la. İsrailli firma sorunu Sun’la çözecek. Yargı ne karar verirse, ona uyarız. Harç parasının günü var, kırıp sarıp yatıracağız" dedi. Benli, duvar mühürleme olayına ilişkin , "Tamirat-tadilat yaparken belediyeden ruhsat alınır. Bunu söyledik, dinlemediler. Biz de yetkimizi kullanıp mühürledik" derken, yabancı düşmanlığı yapmadıklarını da vurguladı. Benli, "Yatırımcı başımızın tacıdır. Buyursun gelsinler. İsrailli olur, Yunan olur, Amerikalı olur bizim için fark etmez. Yasalar hak, hukuk, adalet çerçevesinde herkese kapımız açık" dedi.

AB’den 10 milyon Euro’luk kredi imkánı

KALECİK Kaymakamı İrfan Demiröz, AB’nin 7’nci ve 8’inci çerçeve programında Türkiye’ye 2.5 milyar Euro kaynak ayrıldığını ve proje kıtlığı yüzünden sadece 450 milyon Euro’nun kullanılabildiğini hatırlatarak, şunları söyledi: "İsrailli firma proje kapsamındaki 3.5 milyon metrekarelik alanda, AB fonlarından 10 milyon Euro’luk hibe almayı planlıyor. Kaymakamlığa şirketin beyanları bu şekilde. AB düz tarım arazisi yerine dağlık alana bu krediyi veriyor. Hibe kredisi almaları mümkün görünüyor."

İsrailli firma: Hukuka uygun işlemler yaptık

KALECİK Projesi’nin koordinatörü ve telif hakları sahibi Babakan Olcaysü, Başkan Orhan Benli ve belediye hakkında, "Özel mülkiyete izinsiz girdikleri" iddiasıyla suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, şunları söyledi: "Mordehay Bosmat, 9 yaşında Türkiye’den göç etmiş Türkiye’yi ikinci vatanı gibi görüyor. 2 milyar dolarlık F-16 Projesinde İsrail delegasyonun temsilcisi olarak burada bulundu. Bu görevi esnasında Türkiye’de kazandığı para ile burayı almış. Biz burayı Sun Fidan adlı bir şirketten aldık. Belediye o şirkete dava açtı. Biz davada taraf değiliz. Üç yıldır yatırım yapmıyorduk. Kalecik Kaymakamı İrfan Demiröz ikna etti. Bize her türlü güvenceyi verdi ve yatırıma başladık. Belediye bizden 2 trilyon hibe istiyor. Yaptığımız bütün işlemler hukuka uygun, bu parayı vermeyeceğiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!