İsrail'le tatbikat Kasım'da

Güncelleme Tarihi:

İsraille tatbikat Kasımda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Refahyol döneminde, devletin zirvesinde ‘‘var-yok'' tartışmalarına neden olan İsrail'le tatbikat 15-25 Kasım tarihlerinde yapılacak. Hava ve deniz unsurlarının katılacağı tatbikatta ağırlıklı olarak arama-kurtarma operasyonları yapılacak.

Arap ülkelerinin ve radikal dinci kesimin tüm itirazlarına rağmen Türkiye ile İsrail arasındaki askeri işbirliği hiçbir engel tanımadan gelişiyor. Ortadoğu ülkelerinde büyük tedirginlik yaratması beklenen tatbikatın, 15-25 Kasım tarihleri arasında yapılması planlandı.

Akdeniz'in uluslararası sularında yapılacak tatbikata Türk Silahlı Kuvvetleri'nin deniz ve hava unsurları katılacak. İsrail'in ise tatbikata hangi boyutta katılacağı henüz kesinleşmedi. Tatbikat sırasında savaş oyunları gerçekleştirilmeyecek ve helikopterlerin katılacağı arama-kurtarma ağırlıklı faaliyet yapılacak. Tatbikata katılan gemiler, KKTC ve Suriye'nin Lazkiye Limanı karşısındaki uluslararası sularda da seyredecekler.

TEPKİLERE HAZIRLIK

Tatbikatla, iki ülke donanması arasındaki işbirliği, ilk kez fiili bir ortam bulacak. Tatbikata Amerika Birleşik Devletleri, gözlemci olarak katılacak.

Ortak tatbikat fikri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın İsrail'i ziyaret etmesi ile ilk kez gündeme gelmişti. İsrail'i ziyaret eden ilk Türk Genelkurmay Başkanı Karadayı ile İsrailli askeri yetkililer arasında ortak tatbikat için olumlu görüş belirmişti. Daha sonra Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir'le İsrail askeri makamları arasındaki temaslar sonunda, tatbikatın yapılması kesinleşmişti. Başta İran ve Suriye olmak üzere Ortadoğu ülkelerinde büyük tedirginlik yaratacak tatbikata çok sert tepkilerin gelmesi bekleniyor. Genelkurmay, olası eleştirilerin uluslararası platformda Türkiye aleyhine bir durum yaratmaması için hazırlığını sürdürüyor. Genelkurmay, tatbikatın üçüncü ülkelerin güvenliğine tehdit şeklinde algılanmaması, düşmanca bir tutumu içermediği tezini sık sık yineleyecek. Genelkurmay, Türkiye'nin 20'den fazla ülke ile askeri antlaşmalar imzaladığını ve bu tatbikatın da bu çerçevede gerçekleştirileceğini vurgulayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!