Ä°srail'in modernize ettiÄŸi uçağın deposunda arıza

Güncelleme Tarihi:

İsrailin modernize ettiği uçağın deposunda arıza
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 06, 2004 09:57

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İsrail’de modernize edilen F-4E/2020 uçaklarının yakıt depolarından birinde yakıt kaçağı belirlendiğini, daha sonra aksaklık belirlenen 22 uçağın yakıt depolarının, masrafları İsrail tarafından karşılanmak üzere onarıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, AKP Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya’nın askeri jet uçakları ve kaza-kırım oranlarına ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı. Gönül, arıza belirlenen uçaklarla ilgili şu açıklamayı yaptı:

  Â

"İsrail’de modernize edilen F-4/2020 uçaklarının yakıt depoları ile ilgili olarak yapılan incelemelerde, yakıt depolarından bir adedinde yakıt kaçağının olduğu tespit edilmiş olup ilgili İsrail firması ile yapılan protokol sonucunda aksaklık tespit edilen 22 uçağın yakıt depo onarımlarının tüm masrafları İsrail firmasınca karşılanmış ve arızalar Türkiye’de giderilmiştir.

  Â

Haberin Devamı

"IAI (Israel Aircraft Industry) firmasının bahse konu olan 54XF-4E/2020 uçaklarının modernizasyon sorumluluğu olup, bakım ve onarım sorumluluğu Türk Hava Kuvvetleri’ne aittir."

  Â

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 12 Ocak 2004 günü Manisa’da düşen F-4E/2020 uçağının İsrail’de modernize edilmiş 54 uçaktan biri olduğunu bildirdi. Uçağın incelenmesinde kaza anından 10-20 saniye öncesine kadar olan bölümde uçakta herhangi bir anormalliğin belirlenmediğini belirten Gönül, "Yapılan teknik incelemede de uçakta herhangi bir arızanın olduğuna dair bir belirti tespit edilememiştir" dedi.

 

2003 KAZA-KIRIM ORANLARI

 

2000-2004 UçuÅŸ EÄŸitim Yıllarında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 19 adet uçak kaza-kırımının meydana geldiÄŸini, pilot, silah sistem subayı ve uçuÅŸ teknisyeni gibi görevlerden 17 uçucu personelin ÅŸehit olduÄŸunu, altı F-16C, üç F-4E,Âdört RF-4E, iki F-4E/2020, bir F-5A, bir CN-235 uçağı ve iki UH-1H helikopterinin düştüğünü açıkladı. Vecdi Gönül, "Uçakların düşüş nedenleri ise 8 uçakta pilotaj, 6 uçakta teknik faktör, 2 uçakta bilinmeyen olarak tespit edilmiÅŸtir" dedi.

 

Haberin Devamı

KAZA-KIRIM NORMAL

 

Vecdi Gönül Türk Hava Kuvvetleri’nin yıllık uçuş saatine göre kaza-kırım oranının diğer gelişmiş ülkelere göre normal düzeyde gerçekleştiğinin belirlendiğini de kaydetti. Gönül ayrıca, "Son uçuş eğitim yılında 5.2 oranında gerçekleşmiş olan kaza-kırkım oranı önceki uçuş yıllarına göre bir miktar yüksek olup, diğer ülke hava kuvvetlerine göre normaldir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!