İsrail yaptıklarıyla kendini yalnızlaştırmaya devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail yaptıklarıyla kendini yalnızlaştırmaya devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2010 12:34

İsrail’in Pazartesi günü abluka altındaki Gazze şeridine giden bir yardım konvoyunu kanlı bir şekilde durdurması, üç hafta önce başlayan Filistinlilerle dolaylı barış görüşmelerinin geleceği hakkındaki şüpheleri derinleştirdi.

Haberin Devamı

İsrail donanmasının düzenlediği operasyonun şiddeti, Tel Aviv’in Gazze üzerindeki ablukayı kaldırması için uluslararası alanda gördüğü tepkiyi artıracağa benzerken, bölgeyi kontrol eden Hamas militanları için bir can simidi oldu.

 

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu benzeri görülmemiş diplomatik tepkilerle karşılaşabilir. Nedeni ise Özgür Gazze Hareketi'ne ait konvoyun sadece bölgesel arabulucu Türkiye’den değil, diğer ülkelerden de aktivistler bulundurması.

 

En az 10 aktivistin öldürülmesi ve zayiatlar arasında dini lider Şeyh Raid Salah’ın da bulunduğunun bildirilmesi İsrail’in kuzeyindeki istikrarsız Arap azınlığı da harekete geçirebilir.

Haberin Devamı

 

SALDIRININ STRATEJİSİ

İsrail için, uyarıları göz ardı eden gemiler üzerine düzenlenen operasyon, Gazze'yi kontrol altında tutan İslamcı Hamas'ı yalnızlaştırma ve Filistinlilerin desteğini Batı Şeria'da hüküm süren ABD destekli Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a verilen desteği artırma stratejisinin bir parçası.

 

Ancak Abbas'ın güvenilirliği, Filistinlilerin devlet kurmak istediği bir başka bölge olan işgal altındaki Batı Şeria'daki İsrail yerleşimleri nedeniyle zayıfladı. Dahası yabancılar Gazze'deki 1.5 milyon Filistinli için kan dökerken Abbas'ın duruşunu değiştirmeden kalması mümkün görünmüyor.

 

Abbas, Filistinliletin yaşadığı toprakların genelinde üç günlük yas ilan etti. Abbas’ın sözcüsü Nabil Abu Rdainah, “İsrail’in eylemi suçtur ve kabul edilemez. Bu hareketi sertçe kınıyoruz ve çok ağır sonuçları olacağından şüphemiz yok” dedi.

 

Lübnan Politik Çalışmalar Merkezi Başkanı Oussama Safa, Washington’ın bile İsrail’e karşı öfkeli olduğunu belirtti. Safa, “Bence Türkiye bu durumu kısa süre içinde büyük bir olaya dönüştürecek. ABD’liler ise bunu İsrail’e karşı baskısını devam ettirebilmek için kullanacak” dedi.

Haberin Devamı

 

Yaklaşık 18 ay önce İsrail ile yaptığı savaşın ardından dünya gazetelerinin manşetlerinden düşen Hamas, denizde yaşanan ve “kazan-kazan” durumu olarak tanımladığı olaydan memnun.

 

İSRAİL KENDİNİ İZOLE EDİYOR

Neredeyse 20 yıldır başlayıp sonuçsuz kalan barış müzakerelerinde yeni bir erteleme gerçek bir drama sahne olabilir. Batı Şeria'dan aldığı yetki iyice zayıflayan Abbas, barış sürecinde kapıyı kapatamayacak kadar İsrail ve ABD’ye borçlu.

 

Ancak bugün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilişkiyi bozana kadar en önemli Müslüman müttefiki olan Türkiye ile yaşanacak daha derin bir çatlak, Arap ülkelerine asıl bölgesel tehdidin İran olduğu konusunda ikna etmeye çalışan İsrail’in kendini daha da izole etmesine neden olabilir. 
 

Haberin Devamı

Pazartesi günü yaşanan katliam, İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Elizer’in 10 yıl önce yaşanan Filistin ayaklanmasına gösterilen baskılar nedeniyle İsrail ile ilişkilerini donduran Körfez ülkelerinden Katar’a politik ilişkileri güçlendirmek için yaptığı ziyareti gölgede bıraktı.  

 

En son olayda savaş tecrübesi bulunan deniz komandolarının kullanılması gibi, esasında polis operasyonu olan bir eylemde askeriyenin yer alması ardındaki mantık ağır sorulara maruz kalacak.

 

İsrail Radyosu’na bağlanan Ben Elizer, gemilere yapılan baskınların fotoğraflarını gördükten sonra yaşananların açıkça memnun edici olmadığını söyledi. İsrail ordusunun eski sözcülerinden Nahman Shai, yaşanan olayları 2000 yılında Filistinlilerle birlikte ayaklanan ve öldürülen 12 Arap’ın olayına benzetti.

Haberin Devamı

 

Shai İsrail Radyosu’na, “En son olayda yaşanan farklılık, yabancıların da yer alıyor olması. Bu da olayın etki alanını genişletiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!