İsrail saldırı ile kendi kalesine gol attı

Güncelleme Tarihi:

İsrail saldırı ile kendi kalesine gol attı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2010 17:28

Gazze’ye yardım götüren konvoydaki aktivistlerin öldürülmesi çok yavaş ilerleyen Ortadoğu barış sürecinin önüne yeni engeller çıkaracağı gibi, İsrail'in düşmanlarına güç kazandıracak.

Haberin Devamı

İsrail’in Gazze yardım konvoyuna düzenlediği kanlı müdahale, kendi kalesine attığı çok talihsiz bir gol olarak kabul edilebilir. İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukanın devam edeceğine işaret eden müdahale, aynı zamanda ablukanın hafifletilmesi için yapılan baskının artırılacağına gösteriyor.

 

İsrail’in en çok endişe duyması gereken sert tepki, iyi ilişkileri Gazze savaşından bu yana bozulan Türkiye’den gelebilir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ülkesine İran ve Suriye’nin yakın dostu olarak yeni bir konum getirdi. Türk kamuoyu ise Filistinlilere destek gösteriyor.

 

Bunun ötesinde, operasyonun İsrail’in en sert düşmanlarına bir hediye olduğu, saldırının daha birkaç saat sonrasında belliydi. İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, “Siyonist rejimin Filistin halkına gösterdiği insanlık dışı tavır ve insani yardımın Gazzelilere ulaşmasının engellenmesi, İsrail’in gücünü değil ancak zayıflığının bir işareti" dedi.

 

Haberin Devamı

Ahmedinejad, yaşananların İsrail’in kötülük dolu ve sahte rejimini, hiç olmadığı kadar sona yaklaştırdığını belirtti.

 

HAMAS FIRSAT ELDE ETTİ

Gazze şeridini kontrol eden Hamas, saldırının hemen ardından İsrail’i savaş suçu işlemekle suçladı ve Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması için uluslararası eylem çağrısı yaptı. İsrail, dört yıl önce Filistin seçimlerini kazanan Hamas’ın, 2007’de El Fetih’ten Gazze şeridinin yönetimini almasından beri Gazze'ye abluka uyguluyor.

 

2008’in Aralık ayında başlatılan Dökme Kurşun Operasyonu bu durumun altını daha da belirgin şekilde çizdi. Ancak bunun nedeni üç hafta süren askeri operasyonların Gazze’de 1,300'den fazla kişinin ölümüne neden olması değil, bir çözüm getirmemesiydi. 

 

Haberin Devamı

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, bugün Gazze’de açlık ve insanlık sorunu olmadığında ısrar etti. Barak, filo operasyonunu, “İsrail karşıtı örgütlerin politik ve basın yoluyla yaptığı tahrik çabaları” olarak tanımladı.

 

ARAP BİRLİĞİ ÖFKELİ

İsrail’le barış anlaşması bulunan ABD’nin müttefiki Ürdün hükümetinin saldırıyı kınaması ve yaşanan öfkeli gösteriler, saldırının bölgede neden olduğu tepkiyi gözler önüne seriyor.

 

Şu an ABD ile İsrail’le yapılan “barış görüşmelerine” dâhil olan Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze konvoyu saldırısını hemen kınayan isimlerden biriydi. Hamas ile arası açık olmasına rağmen, Abbas 1.5 milyon Gazzeli’ye verdiği sözleri görmezden gelemez. Diğer yandan, İsrail’in Arap topluluğu yarın genel grev çağrısı yaptı.

 

Haberin Devamı

Arap ülkelerinde doğacak daha büyük bir öfke, yarın bir araya gelecek Arap Birliği acil toplantısında ortaya çıkabilir. Birliğin genel sekreteri Amr Moussa, Katar’daki bir konferansta “İsrail’in barış için hazır olmadığını” söyleyerek tepkilerini ortaya koydu.  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!