İspanyol Senfonisi'ne Çakkıdı süslemesi

Güncelleme Tarihi:

İspanyol Senfonisine Çakkıdı süslemesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2006 10:27

Bodrum'un da artık önemli bir klasik müzik festivali var biliyorsunuz. D-Marin Turgutreis Klasik Müzik Festivali'nin bu yıl ikincisi düzenledi ve 25-28 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. Konsantre bir fistivaldi ve klasik müzik tutkunlarını fazlasıyla memnun etti. Geçen hafta yerim kalmadığı için izlenimlerimi ve dedikoduları yazamamıştım, biraz geç de olsa bu hafta onları aktarayım.

Haberin Devamı

26 Ağustos Cumartesi gecesi, Turgutreis Klasik Müzik Festivali'nde ünlü kemancı Ilya Gringolts CRR Senfoni Orkestrası eşliğinde Lalo'nun İspanyol Senfonisi'ni seslendirdi. D-Marin içindeki 3 bin kişilik açıkhava sahnesi, sahildeki gece kulüplerinin kuş uçuşu 100 metre uzağındaydı.

Eserin ortasına doğru sahnenin arkasından "çıstak"lar yükseldi. Bir süre sonra yüksek sesle "Çakkıdı" çalınmaya başlandı. İzleyicilerin bakışı, en öndeki davetli sırasında oturan ünlü emekli orgenerallere ve çevredeki korumalarına yöneldi. Ancak siviller harekete geçti. Ön sıradaki eski Dışişleri Bakanı, yazar Prof. Dr. Mümtaz Soysal dayanamayıp yerinden kalktı. Sahne gerisine gidip görevlileri uyardı. Buna karşın "Çakkıdı" seansı bütün gece sürdü. Ama ertesi gece çıt yoktu.

Haberin Devamı

Dört ayrı senfoni orkestrasının başarılı konserler verdiği, günbatımında zorlu programlarla dört resitalin gerçekleştirildiği festivalde en çok konuşulan konu, yüklü bir kaşe karşılığı açılışı yapan ikiz piyanistlerin kaprisiydi.

İstanbul ve Ankara'dan üç konser piyanosunu Bodrum'a taşıttıran, İKSV'nin özel ricalar üzerine gönderdiği, çok ünlü solistlere verilen piyanoyu "telleri oksitlenmiş" diyerek beğenmeyen ikizler, son ana kadar sahneye çıkmamakla tehdit edip festival yöneticilerine soğuk terler döktürdü.

Meğer Türkiye'de iki adet bulunan 2000 sonrası, 200 milyarlık Steinway'lerden birini istiyorlarmış. Bu arada Almanya'dan akordörlerini getirtmişler. Sözleşmede olmadığı halde akordörün yol masrafını karşılayan, talep ettiği ücreti ödeyen festival yöneticileri ertesi gün ikizlerin telefonla dört kat fazla akordör ücreti talep etmesi üzerine şaşkına dönmüş. Duyduğuma göre sert bir tartışma yaşanmış ve ilişkiler kopmuş. Festivalciler "İkizler mi, bir daha asla" diyorlarmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!