İspanyol polisten Türk polisine: İşkence yapılmamalı

Güncelleme Tarihi:

İspanyol polisten Türk polisine: İşkence yapılmamalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2006 15:08

İspanya Avila Polis Eğitim Merkezi İnsan Hakları ve Polis Etiği Bölümü öğretim görevlisi Manuel Hernandez Nunez Kayseri'de polise, ‘insan hakları’ konusunda seminer verdi. Nunez, “Polislik halka hizmettir. Tutuklu ve gözaltına alınanlara işkence yapılmaması konusu önemli” dedi.

Haberin Devamı

Kayseri Emniyet Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’ndeki seminere Vali Osman Güneş, Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, Cumhuriyet savcıları, Emniyet Genel Müdürlüğü İnsan hakları Şube Müdürlüğü'nde görevli başkomiser Şafak Özkan ile emniyet müdür yardımcıları, şube müdürleri ile Polis Meslek Yüksekokulu öğrencileri katıldı.

İspanya Avila Polis Eğitim Merkezi’nde İnsan Hakları ve Polis Etiği öğretim görevlisi Manuel Hernandez Nunez, projenin Türkiye’nin AB’ye katılım süreci açısından oldukça önemli olduğunu söyledi. Türkiye’nin AB’ye girmek için için yıllardan bu yana mücade verdiğini anlatan Nunez, şöyle dedi:

“Proje, AB komisyonu tarafından desteklenmektedir. Üye veya aday ülkelerin Kopenhang Kriterleri'ne uyum sağlaması açısından önem taşıyan proje, Türkiye’yi adaylık sürecinde desteklemekte, bu açıdan da önem taşımaktadır. İnsan hakları, ihtiyaca göre her zaman gelişen bir kavramdır. 100-150 yıl önce nomal olmayan bir kavram, bugün gündeme gelebiliyor. Örneğin bizim ülkemizde engellilerin hakları ile ilgili gelişmeler var. Ayrıca, homoseksüellerin evlenmesine izin veren kanun var. Bunlar, toplum tarafından kabul edilsin veya edilmesin bir insanın hakkıdır.”

Haberin Devamı

Zaman içinde tutuklu veya gözaltına alınanları konuşturmak için yeni yöntemler geliştirildiğini belirten, işkence konusuna dikkat edilmesini istedi. Nunez, “Ülkemiz geçmişte, bu açıdan mimlidir. Engizisyon Mahkemeleri vardı. Bugün, ülkemizde bu işkence aletleri halen sergilenmektedir. O dönemde suçluları konuşturmak için başka yöntem yoktu. Araştırma ve soruşturma konusunda yeni yöntemler yoktu. Gözaltına alınan veya tutuklanan bir insanın adil yargılanma hakkı vardır. Polislik, halka hizmet etmektir Onun haklarına saygı göstermek ve kendi haklarımıza bilmek gerekir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!