İspanya'ya not indirimi şoku

Güncelleme Tarihi:

İspanyaya not indirimi şoku
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2011 11:44

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İspanya’nın kredi notunu bir kademe düşürdü.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor             
Haberin Devamı

  

Moody’s’ten yapılan açıklamada, “İspanya’nın bankacılık sektörünü yeniden yapılandırma maliyetinin tahmin edilen miktarın üstüne çıkma ihtimali var” ifadesi kullanıldı.

 

Kurum, toplam maliyetin 40 milyar euroyu bulabileceğini, bunun da hükümetin tahminlerinin iki katına denk geldiğini ifade etti. Daha kötü senaryolarda bu miktarın 120 milyar euroya kadar yükselebileceğinin altı çizildi.

 

Moody’s, İspanya’nın notunu Aa1’den Aa2’ye düşürdü. Bu gelişmeler euronun dolar karşısındaki son günlerdeki yükselişini durdurdu. Euro/ dolar paritesi, yüzde 1’e yakın bir düşüşle, 1.38 seviyesine geriledi.

 

Haberin Devamı

İspanya’nın 10 yıllık tahvilleriyle, Almanya’nın gösterge olarak kabul edilen 10 yıllık tahvilleri arasındaki getiri farkı 9 baz puan arttı.

 

İspanyol banka Banco Sabadell’in analistlerinden Juan Rodriguez Rey, “Bu kesinlikle negatif bir gelişme. Ne ölçüde olacağını tahmin edemesem de bankaları etkileyeceği şüphesiz. Not indirimi sonrasında hiç şüphe yok ki İspanya’nın piyasalardan daha zor borçlanacak” dedi.

 

Avrupa’da Yunanistan’la başlayan borç krizi sonrasında İrlanda ve Portekiz’e sıçramış, İspanya’nın da sıradaki ülkelerden biri olarak gösterilmesine neden olmuştu. Yatırımcılar arasında risk algısının artmasıyla, İspanya’nın tahvilleri için istedikleri faiz yüzde 7’ye kadar çıktı.

 

*Bu yazı Reuters’ta “Moody's cuts Spain rating, cites higher costs” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet      

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!