İspanya'da işçi sendikaları genel greve gidiyor

Güncelleme Tarihi:

İspanyada işçi sendikaları genel greve gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2012 15:31

İspanya'nın iki büyük işçi sendikası CC.OO. ve UGT, hükümetin iş reformuna karşı 29 Mart'ta genel greve gitme kararı aldı.

Ekonomik kriz yaşayan İspanya'da kamu açığını düşürmeye, istihdamı artırmaya ve ekonomik büyümeyi sağlamaya yönelik hükümetin açıkladığı önlemlerden biri de iş reformu olurken, işçi sendikaları bunu “ülke demokrasi tarihinde işçi haklarına vurulmuş en büyük darbe” olarak yorumladı.
İş reformu, özellikle işten çıkarılmanın kolaylaştırılması ve işveren için daha ucuza malolacak olmasından dolayı eleştiriliyor. Mevcut yasaya göre sabit sözleşmeli bir işçinin işten çıkarılması halinde tazminat olarak yıl başına 45 iş günü ve maksimum 42 aylık maaş verilirken, reform paketinde bu, yılda 33 iş günü ve maksimum 24 ay maaşa indiriliyor.
Hükümet, söz konusu iş reformunu “ekonomik büyüme için gerekli, istihdam yaratacak, bütünlüğü olan ve dengeli” şeklinde savunurken, muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ise reform taslağında değişiklik yapılmaması halinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurabileceklerini açıkladı.
İşçi sendikaları, iş reformuna karşı 19 Şubat tarihinde ülkedeki 57 kentte protesto gösterileri düzenlerken, yeni bir gösterinin 11 Mart pazar günü yapılması öngörülüyor.
Bu arada İspanya demokrasi tarihinde 6. genel grev olacak, açıklanan 29 Mart'taki genel grev tarihinin, İspanyol Meclisi'nde 2012 yılı bütçesinin oylanacağı tarih olması dikkati çekti.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, geçen ay Brüksel'de katıldığı bir AB toplantısında, İspanya'nın ekonomik durumuyla ilgili yabancı meslektaşlarıyla sohbet ederken, kameralara yakalanmış ve “Bu iş reformu bana genel greve mal olacak” demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!