İspanya'da demokrasinin mimarı öldü

Güncelleme Tarihi:

İspanyada demokrasinin mimarı öldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2014 10:04

İspanya'nın diktatör Franco dönemi sonrasındaki demokrasiye geçiş sürecine öncülük eden eski Başbakan Adolfo Suarez'in ölümünden dolayı 3 günlük resmi yas ilan edildi

Haberin Devamı

Suarez'in ölümü nedeniyle ilk olarak meclis binasındaki İspanyol bayrağı yarıya indirilirken, çok sayıda basın mensubu ve meraklı İspanyollar meclis önünde toplandı.

Meclis Başkanı Jesus Posada, "Suarez, dünyadaki en önemli siyasi kişiliklerden biriydi. Yurt dışına yaptığım tüm ziyaretlerde ya da yabancı meslektaşlarımla görüşmelerinde Adolfo Suarez ismi hep geçti. İspanyol siyasetinin dünyadaki referansı oldu" dedi.

"Eğer bir geleceğimiz varsa bu, o dönemin ve Adolfo Suarez'in sayesindedir" diyen Posada, Adolfo Suarez'i son yolcuğuğuna uğurlamak için en uygun yerin Meclis olduğunu ve buna en iyi şekilde hazır olduklarını söyledi.

Öte yandan Kral Juan Carlos ve Başbakan Mariano Rajoy'dan sonra Adolfo Suarez'in ölümüyle ilgili basına açıklama yapan anamuhalefetteki Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) lideri Alfredo Perez Rubalcaba, "İspanyol sosyalistler, ona olan hayranlığımızı her zaman dile getirmek istiyoruz. Anayasal düzen, demokrasi ve özgürlük olan Suarez'in kararlılık gösterdiği temel esasları her zaman yaşatacağız. Suarez, her zaman İspanyol tarihinin bir bölümünü oluşturacak" diye konuştu. Suarez'in ölümüyle ilgili Bask ve Katalonya'daki ayrılıkçı siyasi partilerin liderleri de başsağlığı mesajı yayınlarken, Suarez'in "İspanyol demokrasisinin parçalanmasını önlediğine" vurgu yapıldı.

Bu arada Suarez'in vefat ettiği Madrid'deki Cemtro Hastanesine giden çok sayıda siyasetçi Suarez'in ailesine başsağlığında bulundu.

Adolfo Suarez'in katafalka konulacak İspanyol bayrağı ile örtülü naaşının, meclise getirilerek yarın yerel saatle 10.00'dan itibaren halka açılması öngörülüyor. 2008 yılında vefat eden eski Başbakan Leopoldo Calvo Sotelo için düzenlenen resmi törenin bir benzerinin Suarez için yapılacağı bilgisi verilirken, Adolfo Suarez'in naaşı normalde kapalı olan, çok önemli konuklar ve ya büyük resmi törenler için açılan ana kapıdan meclise giriş yapacağı ve "Pasos Perdidos" salonuna konulacağı açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!