İspanya Hükümeti Türkiye'ye Mavi Marmara'yı sordu

Güncelleme Tarihi:

İspanya Hükümeti Türkiyeye Mavi Marmarayı sordu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2010 21:24

İsrail askerlerinin Gazze'ye uluslararası insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldırısıyla ilgili İsrail hükümetine karşı yapılan dava açma başvurusunu değerlendiren İspanya Ulusal Mahkemesi, Türkiye, İsrail ve Uluslararası Ceza Mahkemesine, olayla ilgili soruşturma açıp açmadıklarını sordu.

İspanya Ulusal Mahkemesi, Mavi Marmara gemisinde bulunan 3 İspanyol gönüllünün, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 6 İsrailli bakan ve yüksek rütbeli İsrailli bir asker hakkında dava açılması için geçen 23 Temmuzda yaptıkları başvuruyu değerlendirmeye devam ediyor.
Elde edilen bilgiye göre, İspanya'da geçen Eylül ayında kabul edilen bir yasa gereği, Ulusal Mahkeme'nin yurt dışında İspanyollara karşı işlenmiş bir suçla ilgili soruşturma başlatıp dava açılmasına karar vermesi için, suçun işlendiği ülkelerde veya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde konuyla ilgili "etkili bir yasal süreç" başlatılmamış olması gerekiyor.
Ulusal Mahkeme Hakimi Pablo Ruiz'in, bu nedenle İsrail, Türkiye ve Uluslararası Ceza Mahkemesine, İsrail askerleri tarafından "Mavi Marmara" gemisine yapılan saldırıyla ilgili herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığını ve ellerindeki bilgileri sorduğu bildirildi.
Hakim Ruiz'in ayrıca Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıyı soruşturmaya yetkisi olup olmadığı hakkında bilgi vermesi için, Savcılığa da başvurduğu kaydedildi.
İspanyol hakimin, BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Sihasak Phuangketkeow'dan da "Özgürlük Filosu" misyonuna yapılan saldırı hakkında bilgi istediği ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!