İSO Başkanı Küçük, "Yenibosna için gerekirse için yargıya gideriz"

Güncelleme Tarihi:

İSO Başkanı Küçük, Yenibosna için gerekirse için yargıya gideriz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2006 23:27

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Oda'nın Yenibosna'da kiraladığı 60 dönümlük arsanın kira bedelini İstanbul Defterdarlığının 85 bin YTL'den 887 bin YTL'ye çıkardığını belirterek, “Gerekirse yargı yoluna gideceğiz. İSO olarak hakkımızı devretmemiz söz konusu değil” dedi.

İSO Meclisinin Aralık ayı toplantısında 2007 bütçesi ele alındı.

İSO Meclis Başkanı Kavi, bütçeye ilişkin yaptığı açıklamada, 2005 yılında TOBB yasasında değişiklik yapıldığını ve bu yıl da yönetmeliklerin çıktığını belirterek, bu değişikliklerle birlikte tüm odalar için tek düzen hesap cetveli hazırlandığını söyledi.

Kavi, “İSO bütçesi uzun süredir denk bütçedir. 2007 yılı bütçesi 16 milyon 917 bin YTL olarak belirlendi. Gelirlerimizi de bu oranda artırmayı düşünüyoruz” dedi.

Bütçeye ilişkin bilgi veren Tanıl Küçük de genel sekreterlik tarafından hazırlanan bütçenin gelir-gider denkliği sağlanarak oluşturulduğunu, bütçe içinde personel giderlerinin yüzde 40'ı geçmediğini kaydetti.

“YÖNETİM 2006'DA BİZİM ADIMIZA GAYET GÜZEL AĞIRLAMIŞ”

Toplantıda söz alan İSO Meclis Üyesi Mustafa Damar, sanayicinin yetişmiş ara elemana ihtiyacı olduğunu, Oda'nın da bu ihtiyaca yönelik Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK nezdinde gerekli girişimlerde bulunarak konunun takipçisi olması gerektiğini belirtti. Damar, “Hal böyle iken Türkiye'nin en büyük sanayi odası İSO 2006 bütçesinde eğitime 110 bin YTL kaynak ayırmış olmasına rağmen 11 bin YTL'si kullanılmış. Yani Odamızın eğitime hemen hemen hiç katkısı olmamış. Bunun İSO'nun hacmine uygun olmadığını düşünüyorum ve kabul edilebilir bulmuyorum” dedi.

2007 bütçesinde İSO'nun eğitime ayıracağı payın 129 bin YTL olduğuna işaret eden Damar, “Bu rakamın yalnızca Oda personelinin eğitimi ve sanayimizin AB'ye hazırlanması amacıyla AB Okulu Projesi kapsamında yapılacak eğitimlere ayrılmış olması da ayrı bir garabettir. AB süreci başlamış olmasına rağmen hala bu eğitimler düzenlenmemiş. Üstelik Odamız bünyesinde bir 'Avrupa Bilgi Merkezi' olmasına rağmen Odamızın kadro cetvelinde de eğitimle ilgili bir şube veya birim göremedim” diye konuştu.

Damar, Oda bütçesinde bu yıl sosyal yardımlar için 25 bin YTL kaynak aktarılmasına karşın 2007'de bu tutarın 15 kat artırılarak 363 bin 348 YTL'ye çıkarıldığını, sosyal yardımların İSO Vakfı tarafından yapılmasına karşın bu kadar pay ayrılmasına anlam veremediğini ifade etti.

Damar, çevre konusuyla ilgili olarak da “Son 2 ayda çevre ile ilgili ödül töreni haricinde üyelerimize yönelik ne gibi bir etkinlik oldu bilemiyorum. Ama asıl dikkat çekici olan çevreye 2006 yılında 191 bin YTL kaynak ayrılmasına rağmen 2007 yılında azaltılarak 129 bin YTL kaynak ayrılmış olmasıdır. Çevre konusu 2007 ve sonrasında önemini yitirecek mi?” dedi.

İSO yönetiminin tüm önemli kalemlere ayırdığı bütçeyi kısarken ve kullanmaktan imtina ederken, 350 bin YTL tutarındaki temsil ve ikram giderlerini kuruşu kuruşuna kullandığını belirten Damar, “Yani yönetim 2006'da bizim adımıza gayet güzel ağırlamış ve ikramda bulunmuş. Acaba karşılığında Odamız için somut bir fayda sağlamış mı?” diye konuştu.

“MÜCADELEMİZİ YAPACAĞIZ”

İSO Meclis Üyesi Adnan Dalgakıran da İSO'nun Yenibosna'da modern İSO merkezi kurulması için kiraladığı arsada şu ana kadar herhangi bir tasarrufu olmadığını belirterek, “85 bin YTL olan arsanın kira beledinin 700-800 bin YTL'ye çıkarılması yönünde yönetime talepler varmış. Kira bu seviyelere gelirse rantabl olur mu? Elimizden çıkma noktasına mı gidiyor?. İSO arsaya kendi modern binasını yapmayı planlıyor mu?” dedi.

Tekrar söz alarak eleştirileri yanıtlayan Tanıl Küçük, 10 yıldır kirasını ödedikleri Yenibosna'da Dış Ticaret Kompleksinin karşısında bulunan 60 dönümlük arsayla ilgili 5 Aralık 2006'da İstanbul Defterdarlığından bir yazı aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Okan Oğuz (TİM eski Başkanı) TİM binasını yaptırırken bizim de paralel hareket etmemizi bekledi. Biz imar iznini bekledik, başlayamadık. Daha sonra imar iznini aldık. Plan değişikliği için çalıştık. Ancak 5 Aralık 2006'da İstanbul Defterdarlığından gelen yazıda yıllık kira bedeli olarak 537 bin YTL talep edildiğini öğrendik. 17 kat artışı talebinin şaşkınlığını yaşarken ve biz bu oranı tartışırken Defterdarlıktan ikinci bir yazı geldi. 'Rakam sehven yazılmış, kira bedeli 887 bin YTL' dendi. Bunun üzerine Defterdarlığı ziyaret ettik. Defterdarlık belediyenin belirlediği rayiç değerlerinin söz konusu olduğunu, bu anlamda artış yaptıklarını söyledi. 'Biz 10 sene uğraştık imar çıkardık, şimdi kendimizi mi cezalandırmış oluyoruz' dedik. Defterdarlığa itiraz dilekçesi verdik. Geçtiğimiz yıl ödediğimiz rakamı İstanbul Defterdarlığı Milli Emlak Dairesine yatırdık. Gerekirse yargı yoluna da gideceğiz. Maliye Bakanlığı nezdinde takip ediyoruz. İSO olarak hakkımızı devretmemiz söz konusu değil. Mücadelemizi yapacağız.”

İSO MODERN BİNASININ YAPIM FİNANSMANI

İSO modern binasının yapımının finansmanı için Odanın mütevazi bütçesinin yeterli olmayacağına işaret eden Küçük, “Bu işi gerçekleştirmek için Odakule var, hizmet binamız var. Talipler var. Karar alınca konuyu Meclise getireceğiz ve tartışacağız” dedi.

Küçük, Oda'nın ikram ve temsil giderine ilişkin eleştirilere karşılık da bu giderleri yüksek bulduğunu, Genel Sekreterliğe bir rakam sunarak bu rakamın aşılmaması talebinde bulunduklarını söyledi.

İSO Vakfının nitelikli eleman yetiştirmek için önemli bir rolü bulunduğunu ifade eden Küçük, bu çerçevede Vakıf ve Oda işbirliği ile 14 laboratuvar kurulacağını, bundan sonra nitelikli ara eleman ihtiyacına yönelik başvuru adresinin İSO Vakfı olacağını kaydetti.

Oda'nın çevre faaliyetlerine ilişkin eleştirilere de yanıt veren Küçük, çevre ödül törenlerinin en azından mesaj vermek açısından önemli olduğunu belirtti. Küçük, basın giderleri ile ilgili olarak da “2007 yılında İSO 55. yılını kutlayacak. Özel sanayi tarihi ve deneyimleri kitabı ile bir meclis albümü basılacak” dedi.

İSO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Kalkavan da eleştirilere yanıt verirken, vakıfta yönetim gideri olmadığını ifade ederek, “Bir Allah'ın kuruşu yönetim gideri yok. Sabit telefonumuz yok. Yönetim Kurulu üyeleri kendi cep telefonları ile görüşüyor” diye konuştu.

İSO Meclis Üyesi Hasan Bayram da bir gazetede çıkan sanayiciler arasında yapılan ankete ilişkin haberde, sanayicileri en çok tehdit eden konuların başında mafyanın da geldiğine dikkat çekerek, “İstanbul bir korku şehri. İSO olarak 2007 faaliyetleri içinde İstanbul tekrar nasıl yaşanabilir bir şehir olur ve İstanbul'un sorunları konulu açık bir panel düzenlemeliyiz” dedi.

İSO'nun 16 milyon 917 bin 400 YTL olarak belirlenen 2007 bütçesi Meclis toplantısında oylanarak kabul edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!