İsmail Hakkı Tonguç anıldı

Güncelleme Tarihi:

İsmail Hakkı Tonguç anıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2008 14:16

Köy Enstitülerinin kurucusu İsmail Hakkı Tonguç, ölümünün 48. yıl dönümünde Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı üyelerince mezarı başında anıldı.

Tonguç'un Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri başındaki anma etkinliği, katılanların Atatürk ve Türk eğitimine katkı verenler adına saygı duruşu ile başladı.

Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, burada yaptığı konuşmada, 23 Haziran 1960'ta vefat eden Tonguç'un eğitim üzerine yazdığı kitapların yanı sıra insanı ve toplumu canlandıran Köy Enstitüsü uygulamasıyla İsviçre Dünya Eğitim Ansiklopedisi'ne geçtiğini söyledi.

Atıcı, Tonguç'un yüzde 80 nüfusu köylerde yaşayan ve yüzde 75'i ilköğretim olanaklarından yoksun bir ülkede Köy Enstitülerini kurarak eğitimde fırsat eşitliği sağladığını anlattı.

Tonguç'un kurduğu Köy Enstitülerinin açılmasından 10 yıl sonra kapatıldığını hatırlatan Atıcı, bu sürede uygulanan eğitimin ülkedeki eğitim sistemini ikiye katladığını savundu.

Türkiye'deki eğitim sistemini eleştiren Atıcı, eğitimin ezberci ve klasik sistem üzerine kurulu olduğunu söyledi. Atıcı, üniversiteyi bitiren gençlerin 3'te 1'inin işsiz, 6 milyonu kadın olmak üzere 7.5 milyon yetişkinin de okuma-yazma bilmediğini kaydetti.

Anma etkinliği, “Ziraat Marşı”nın çalınması ve Tonguç'un dostlarınca yapılan konuşmalarla tamamlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!