İSKİ: Suyumuz çok temiz

Güncelleme Tarihi:

İSKİ: Suyumuz çok temiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Klor tartışması

İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, İstanbul Tabip Odası Çevre Komisyonu Üyesi Dr. Murat Fırat'ın ‘‘İSKİ sularının kullanılan klor miktarı nedeniyle sağlığa zararlı ve kanser yapıcı olduğu'' yolundaki iddialarına çok sert tepki gösterdi.

İddianın bilimsel açıdan dayanaksız olduğunu söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, tazminat davası açmayı düşündüğünü belirtti.

Dr. Murat Fırat, yaptığı açıklamada suya İSKİ tarafından katılan klorun, su şebekesine sızıntıyla karışan amonyakla tepkimeye girerek kanser yapma ihtimaline yol açan kloramin maddesinin oluştuğunu söylemişti.

Kloramin gerekli

Veysel Eroğlu ise bu iddianın bir cehalet ürünü olduğunu belirterek, klorun gerektiği miktarda kullanıldığını, klorla amonyağın bileşiminden oluşan kloraminin de su dezenfeksiyonu için kullanıldığını söyledi.

İSKİ, Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet M. Saatçi'den bu konuda alınan görüşü de iletti. Saatçi açıklamasında şöyle diyor:

‘‘İçmesuyu dezenfeksiyonunda kloraminlerin oluşması istenir. Kloramin oluşması, klorun suda diğer organik maddelerle birleşip kanserojen maddeler getirmesini önlediği için, Almanya, İngiltere ve ABD gibi ülkelerde, sadece kloramin oluşturmak maksadıyla, içme sularına amonyak eklendiği durumlar vardır.''

Ölçüm yapılabiliyor

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Dr. Fırat'ın kloramin maddesinin Türkiye'de ölçümünün yapılamadığı yolundaki iddiasına da tepki göstererek, aksine gerek İSKİ'de gerek Türkiye'deki üniversitelerde bu ölçümün yapılabildiğini söyledi:

‘‘İSKİ su arıtma tesisleri çıkışıyla su dağıtım şebekelerinden her gün 350 noktadan numune almaktadır. Bu numuneler İSKİ'nin su kalite kontrol laboratuarlarında analiz edilmektedir. Su tahlil neticeleri, Dünya Sağlık Teşkilatı ve Türkiye'nin içmesuyu standartlarına uygundur.''

İSKİ Genel Müdürü, ‘‘İddia ediyoruz, bugün bizim suyumuz damacanayla satılan ve su satış istasyonlarından temin edilen suların çoğunluğundan daha temizdir'' dedi. Eroğlu, arada sırada dile getirilen bu iddialara karşı, bundan böyle her ay içmesuyunun kalite ölçümü sonuçlarını halka açıklayacaklarını da sözlerine ekledi.

Derelere 5 yılda 20 trilyon harcandı

Gecekondu ve kaçak yapıların atıksularıyla açık birer kanalizasyona dönüşen İstanbul derelerinin temizlenmesi için son beş yılda 20 trilyon lira harcandı. Güzellikleri eski gravürlerde, kartpostallarda kalan; günümüzde, gasp edilen kamu arazileri üzerindeki kaçak yapıların kanalizasyon kanallarına dönüşen derelerin temizlenebilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ ve DSİ trilyonlarca lira harcıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, derelerin, yoğun yağışlarda taşmalarının, sinek üretmelerinin, insan sağlığı için tehlike oluşturmalarının önlenmesi için son beş yılda 19 trilyon 597 milyar lira harcadı. Trilyonlarca lira harcanmasına karşın sadece küçük bir bölümü temizlenebilen ve temizleme çalışmaları sürdürülen dereler şunlar:

Savaklar Deresi, Küçükyalı Deresi, Turşucu-Çamaşırcı Deresi, Kurbağalıdere kolları, Çırpıcıdere, Tavukçu Deresi, Ayvalıdere, Tuzla Deresi, Seyit Ahmet Deresi, Kemiklidere, Pendik Deresi, Tugay Deresi, Büyükyalı Deresi, Küçüksu Deresi, Kocasinan Deresi, Ayamama Deresi, Kağıthane Deresi, Alibeyköy Deresi, Ortaköy Deresi, Onuncuyıl Deresi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!