İSKİ’nin okul krizi

Güncelleme Tarihi:

İSKİ’nin okul krizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Boğaz'ın suyunu temizleyecek kollektör tesislerinin kurulacağı alanda bulunan ilköğretim okulunun yıktırılmak istenmesi mahallelinin tepkisine neden oldu.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi İSKİ'nin, Baltalimanı'nda Boğaz'ın suyunun temizlenmesi için inşaatını sürdürdüğü kollektör tesisleri, projenin gerçekleştirileceği arazinin üzerinde bir okul bulunmasından dolayı krize neden oldu. Baltalimanı Mahallesi'nin tek ilköğretim okulu olan Hacı Mehmet Şalgamcıoğlu Okulu, İSKİ'nin arıtma tesisi kurmak istediği bölgede yer aldığı için yıkılmak zorunda. 1991'de okula adını veren Hacı Mehmet Bey tarafından kurulan okul, bugün on dersanesiyle 603 öğrenciye hizmet veriyor.

Yıkım söylentilerinin ortaya çıkmasından beri, yani son iki senede okulda okuyan öğrenci sayısı azaldı. Maddi durumu uygun olan aileler çocuklarını daha uzaktaki başka okullara göndermişler. Okulun yıkılmak zorunda olduğunu mahalleli de kabul etmiş ama başka bir okulun olmayışı, yıkımı imkansız kıldığından okul yönetimi yeni öğrenci kayıtlarını sürdürüyor. İSKİ'nin trilyonluk yatırımının durmasına neden olan okulun öğretime bu yıl da devam edip etmeyeceği konusunda Sarıyer İlçe Eğitim Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili, ‘‘Büyük ihtimalle bu yıl da öğrenim sürer’’ diyor. Okulun şartlarının mahalle için ideal olduğunu söyleyen yetkili, önümüzdeki sene eğitim vermek üzere bütün işlemlerin devam ettiğini belirtiyor.

1960'tan beri kadastroda okul olarak gözüken araziye hayır için bu okulu yaptıran 81 yaşındaki Hacı Mehmet Bey, okulunun yıkılmak istenmesi konusunda şunları söyledi:

‘‘Okulu yaptırmadan önce semt sakinleriyle görüştüm. Mahallelerinde yer olduğunu ama maddi durumları yetersiz olduğun için okul yaptıramadıklarını söylediler. Ben de, 'Bütün masrafları üstleniyorum. Yeter ki çocuklarınızı okula gönderin', dedim. 91'den beri burada çocuklar okuyor. İngilizce hocası dışında ful kadro eğitime devam ediyoruz. Okul yıkılırsa buradakiler ne yapacak? Karşıdaki araziye aynı şekilde bir okul yaptırsınlar, sonra yıkabilirler’’.

Servis parası yok

Pazar günü kollektör tesislerinin açılışı sırasında soruna dikkat çekmek için bir gösteri yapan mahalleliler de, okulun yıkılacak olmasına tepki gösteriyor. Baltalimanı Mahallesi yaklaşık dört bin gecekondudan oluşan, ekonomik düzeyi çok düşük bir semt. Hacı Mehmet Şalgamcıoğlu İlkokulu da, servis parası dahi verebilecek durumda olmayan ailelerin ikamet ettiği bölgedeki tek okul. Hatta okula Baltalimanı'ndaki öğrencilerin yanısıra Armutlu'dan bile gelen öğrenciler var.

Mahalle Muhtarı Vedat Dilsiz, okulun yıkılması durumunda, bölgedeki çocukların okula gitme oranında büyük düşüş olacağını savunuyor: ‘‘Başka yere yeni bir okul yapılacaksa, onun da yine mahalle içinde olması gerekir. Pazar günü bütün mahalleliler olarak açılışa gittiğimizde de bunu anlatmaya çalıştık. Zaten ha bire gecekonduların yıkıldığı, halkın oradan oraya sürüklendiği bir semtte bir de okul sorunu çıkarsa, kimse çocuğunu okula göndermez. Güçleri yetmez. Büyüklerimizin bize sahip çıkması gerek. Yakında Baltalimanı Mahallesi diye bir yer kalmayacak. Vali Bey'in duruma el koymasını istiyoruz’’.

Yeni okul yaparız

İSKİ Emlak ve Kamulaştırma Daire Başkanı Cevdet Emin, İSKİ'nin şu anda elinin kolunun bağlı olduğunu, genel müdürlüğün yıkım işlemini durdurduğunu söylüyor:

‘‘İSKİ, Baltalimanı'nda okul arazisini de kapsayan geniş ölçekte bir araziyi arıtma tesisi kurmak için kamulaştırdı. Okulun bulunduğu bölüm, ileri biyolojik arıtma tesisi olacak. Bedelini de tespit ettik. Ancak Hacı Mehmet Bey, ‘Size boş arazi bulacağım. Oraya aynı ölçekte bir okul yapın. Bize kamulaştırma bedeli vermeyin’’ dedi. Biz de ‘‘tamam’’ dedik. Teklifin ardından her tarafı kamulaştırdık ama okulu yıkmadık. Genel Müdürlük durdurdu. Sonra bize yer gösterdiler. Okulun tam karşısında. Ama orası da istimlak sınırımız içinde. Armutlu'da çoğu yer hazine arazisi. Orada bir yer bulsunlar okulu yapalım. Ama tesisin içinde okul olmaz. Durum karmakarışık. Yer göstersinler hemen yeni bir okul yapalım’’.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!