İskenderun Ermeri Kilisesi'nde kuruluş ayini

Güncelleme Tarihi:

İskenderun Ermeri Kilisesinde kuruluş ayini
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2007 16:16

Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob Mutafyan, Hatay'ın İskenderun ilçesinde, 1872 yılında kurulan Ermeni Karasun Manuk Kilisesinin kuruluş yıl dönümünde düzenlenen ayine katıldı.

Çevre illerden gelen Ermeni vatandaşların da katıldığı ayin, Ermenice dualar ve ilahilerle başladı. Ayinin ardından Mutafyan, dua okudu.

Mutafyan, gazetecilerin, “Hrant Dink cinayetinden sonra Türkiye'de Ermenilere karşı tutumu nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusu üzerine, ”Cemaatte genel bir tedirginlik var. Devletle ilgili özel bir yaklaşım yok. Devlet zaten güvenlik önlemlerini her yerde alıyor” dedi.

Mutafyan, İskenderun Belediye Meclisi tarafından alınan kararla yaptırılan ve 1918-1938 yılları arasında Hatay'ın işgali sırasında Fransızların ve Ermenilerin Türklere yaptığı mezalimi anlattığı bildirilen anıtla ilgili soru üzerine ise şunları söyledi: “Herkes bundan, bu olaydan rant sağlıyor. Halklar arasında diyalog ve köprü kurmak yerine değişik kesimler değişik şekillerde bundan rant sağlıyor. Zamanında bir acı yaşanmış. Bu kesimler sözde milliyetçilik adına bu işleri yapıyorlar.”

Mutafyan, “bu durum Hatay'da bir sorun yaratır mı?” şeklindeki soru üzerine de “Sorun yaratmaz. Bunu yetkililere sormak lazım” diye konuştu.

İskenderun da Rahip Santoro adına Katolik Kilisesi bünyesinde açılan Diyalog Merkezini ise “iyi bir olay” olarak değerlendiren Mutafyan, “Ülkeler arası diyalog için iyi bir gelişme” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!