İşkenceciler serbest O yargılanacak

Güncelleme Tarihi:

İşkenceciler serbest O yargılanacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2001 01:25

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, işkence soruşturmalarının çoğunun takipsizlikle sonuçlandığını ve işkenceciler için işlem yapılamadığını açıkladı. İşkenceyi delilleriyle ortaya çıkaran TBMM İnsan Hakları Komisyonu eski Başkanı Sema Pişkinsüt'e ise dava açılıyor.

Tutuklu ve hükümlere işkence yapıldığı iddialarına rağmen, işkenceciler hakkında herhangi bir işlem yapılamadı. Ancak işkence iddialarını ortaya çıkaran TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun eski Başkanı Sema Pişkinsüt hakkında dava açılması istendi. Pişkinsüt, komisyon başkanı olduğu dönemde yayınlanan ve tutuklu ile hükümlülerin işkenceye uğradıklarını anlatan kitaplar hakkında bir soru önergesi verdi. Pişkinsüt'ün önergesini Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk yanıtladı. Türk, işkence iddiaları hakkında soruşturmalar açıldığını belirtti. Türk, bugüne kadar sonuçlanan soruşturmalardan ‘takipsizlik’ kararı çıktığını açıkladı.

20 SAYFALIK YANIT

Türk, Pişkinsüt
'e iddialara ilişkin 20 sayfalık bir yanıt gönderdi. Bu yanıtta, Batman, Tunceli, İstanbul, Şanlıurfa, Erzincan, Elazığ Soruşturma, Kovuşturma, Yargılama, Ceza ve Ceza İnfazı raporları ile Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi Raporu'nda yer alan tutuklu ve hükümlülerin kendilerine işkence ve kötü muamele yapıldığı iddialarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler yer aldı. Türk, raporlarda yer alan kaba dayak, falaka, Filistin Askısı, elektrik verilmesi, ters askı, cinsel taciz gibi birçok işkence iddiasıyla ilgili çeşitli illerdeki cumhuriyet başsavcılıklarınca takipsizlik kararı verildiğini bildirdi. Türk, bu konuda raporlarda tutuklu ve hükümlülerin isimlerinin verilmemesinin rol oynadığını da ima etti.

Türk, Batman Raporu'nun 16. sayfasında, ‘Tutuklu 11’ olarak kodlanan ve Mardin Alay Komutanlığı'nda 13 gün askıya alındığını, elektrik verildiğini ve birçok işkence gördüğünü anlatan kişiyle ilgili bilgi verdi. Raporda tutukluların adlarının sayılarla kodlandığını ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı'nca, ismi istenen tutuklunun taahhüt gereği açık kimliğinin saklı tutulacağının bildirildiğini anımsatan Türk, Jandarma yetkililerince sözkonusu tarihlerde gözaltına alınanların tutuklanmadıkları, 11 numaralı tutuklunun kayıtlarda bulunmadığının belirtildiğini, bunun üzerine yapılacak başka bir işlemin olmadığının cumhuriyet başsavcılığınca bildirildiğini anlattı.

Batman, Tunceli, Şanlıurfa, İstanbul, Erzurum ve Elazığ'da tutuklu ve hükümlülerin iddialarıyla sonuç alınanların hepsi hakkında takipsizlik kararı verilirken, bir bölümüyle ilgili soruşturmaların sürdüğü bildirildi.

TELEVİZYONLAR YAYINLADI

Travestileri ‘hortumla’ dövdüğü için ‘Hortum Süleyman’ adı verilen Başkomiser Süleyman Ulusoy hakkında da takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı. Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü Araştırma Büro Amiri Hortum Süleyman'ın, karakola getirilen travestileri hortumla dövdüğü televizyonlarda bile yayınlanmıştı.

İstanbul Küçükköy Karakolu'nda ele geçirilen ve Meclis'e getirilen ‘falaka’ hakkında ise Türk herhangi bir yanıt vermemeyi tercih etti.

Pişkinsüt'ü yakan ifadeler

SEMA Pişkinsüt'ün ortaya çıkardığı işkence olayları tutuklu ve hükümlülerin isimleri verilmeden, kitaplarda açıklandı. Bazı ifadeler şöyle:

Tutuklu 60: Fatih Emniyeti girişte birinci kat. Beni büroda dövdüler, ama bürodan önce Komiser Süleyman dövdü. Lakap olarak ‘Hortum Süleyman’ diyorlar ona.

Pişkinsüt: Niye öyle diyorlar?

Tutuklu 60: Islatıp hortumla dövdüğü için efendim. Efendim, bir de şüphelilerin teşhis edildiği bir oda var aynı katta. O odanın her tarafı lastik, vurunca böyle geri geri geliyorsun.

Pişkinsüt: Askıya aldılar mı?

Tutuklu 60: Askıya da aldılar efendim. Askılar, tuvaletin yanında bir yer var, nezaret olarak gösteriyorlar, ama yan tarafta dolapları yanlara çekince askı yeri hemen orada efendim. Sandalyeye çıkarıyorlar dolapları yan tarafa çekiyorlar kollarınızdan kalasla asıyorlar. Beni ters askıya aldılar.

Pişkinsüt: Ayaklarınızdan da bağlıyorlar mı?

Tutuklu 60: Yere oturtuyorlar, 2-3 kişi güzelce bağlıyor, ipe gerdiriyorlar, sadece kolları bağlıyorlar, ayaklar aşağı sallanıyor. Yani, anadan doğma resmen asılıyorsunuz. Bir de idrar yollarını çekiyorlar ve sıkıyorlar.

6 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA İŞKENCE

Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi'nde 6 yaşındaki bir çocukla işkence gören kadının şikayeti de yer aldı. Pişkinsüt ve komisyon üyesi ANAP İstanbul Milletvekili Emre Kocaoğlu'nun konuşmaları şöyle:

Pişkinsüt: Ne yaptılar?

Tutuklu 119: Hortumla suya tuttular. 6 yaşındaki çocuğu bile suya tuttular, dövdüler.

Kocaoğlu: Senin çocuğun muydu?

Tutuklu 119: Hayır, ablamın çocuğuydu. Bayanın çantası alınıyor, beni alıyorlar şüpheli olarak. 6 yaşındaki çocuğu dövünce tekrar beni aldılar, çarmıha gerdiler. Böyle iki dolabın arasına koyuyorlar şeyi, ondan sonra ellerimizi böyle gerdiriyorlar. Ben de kendimi kesmek mecburiyetinde kaldım. 30 dikiş attılar.

Adalet Bakanı Türkiye'nin şanssızlığı

SEMA Pişkinsüt, ‘‘Hukuk adına sürekli yanlış yapan, devlet adına açıklama yapıp sözünden dönen bir Adalet Bakanı'na sahip olmasının, Türkiye için büyük bir şanssızlık' olduğunu söyledi. Pişkinsüt,Türk'ün demeci için ‘Özrü kabahatinden büyük' diyerek, şöyle konuştu: ‘‘Yayınlanan raporlarda belgelenmiş işkence aletlerini görmezden gelerek, ‘Biz aletlere ceza vermiyoruz' gibi, bir hukuk insanının yapmaması gereken açıklamaları yapan Sayın Bakan'ın, önce o aletlerin kamu binalarında ne aradığını açıklaması ve gereğini yapması gerekirdi. Bakanın 980 başvurunun akıbetinin ne olduğunu çok iyi bilmesine rağmen, sorumluluklarını tam yerine getirmiş olduğunu söyleyebilmesi de, daha önceki eylemlerinin benzerini oluşturmuştur. ’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!