İşkence sanığı polislere beraat

Güncelleme Tarihi:

İşkence sanığı polislere beraat
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Manisa'da, gözaltına aldıkları çoğu liseli gençlere işkence yaptıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 10 polis, bu günkü duruşmada beraat etti. Gergin geçen duruşmanın ardından bir grup genç sloganlar atarak mahkemenin kararına tepki gösterdi. Sanık polisler duruşmadan çıkarken, ``Vatan hainlerini yakaladık. Tabi ki suçsuzuz'' diye bağırdılar.

DHKP/C üyesi oldukları, örgüte yardım ettikleri, bildiri dağıttıkları iddiasıyla 1995 yılının aralık ayında Manisa'da gözaltına alınan 16 gençten 14'ü, sorguları süresince işkence gördüklerini öne sürünce, 10 polis hakkında Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Hazırlık soruşturmasında polislerin 'işkence' yaptıkları belirtildi, Türk Ceza Yasası'nın 243 ve 245'nci maddelerine göre 7 yıldan 70 yıla kadar hapisleri istenerek dava açıldı. Ancak geçen duruşmada Savcı Necmettin Karabacakoğlu, sanık polisler için 'işkence' suçu yerine, 'efrada kötü muamele' suçunu işledikleri gerekçesiyle, Türk Ceza Yasası'nın 245'inci maddesine göre 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezalarına çarptırılmasını istedi.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı dünkü duruşmada 10 sanıktan, Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli Engin Erdoğan, Atilla Gürbüz ve Turgut Özcan gelmezken, Halil Emir, Ramazan Kolak, Feyzi Aydoğ, Turgut Demirel, Levent Özvez, Musa Geçer ve Mehmet Emin Dal hazır bulundu. Duruşmayı Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Manfred Unger de izledi.

Mahkeme Başkanı Hakim Mehmet Yılmaz, `İsnat edilen suçları işlediği hususunda mahkumiyetlerine yeterli, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden; sanıkların müsnet suçlardan beraatlerine karar verildiğini' açıkladı.

PROTESTO GÖSTERİSİ

Mahkemenin kararını tepkisiz dinleyen sanık polisler duruşma salonundan çıkarken, bazıları ``Vatan hainlerini yakaladık. Tabi ki suçsuzuz'' diye bağırınca, adliye önünde hava gerginleşti. CHP'li gençler, `Çeteler dışarıda, öğrenciler içerde', `İnsanlık onuru işkenceyi yenecek', `Adalete de güvenimiz kalmadı' sloganları attı.

Mağdurların avukatı olan CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül, gençleri sükunete çağırdı. Ergül, 2 yıl 2 aydır süren bu davanın artık Türkiye'yi aştığını, uluslararası boyut kazandığını belirterek şöyle dedi:

``Sayın savcı elinde tesbihi, yüzünde nur ifadesiyle maddi delilleri geçen duruşmada sıraladı, sonunda kötü muameleden yargılama istedi. Mahkeme de tüm sanıkları beraat ettirdi. Mahkeme kararları kamu vicdanından tasdik görmediği sürece tutarlı değildir. Bu savcı, bu yargıçlara rağmen yargıya inanıyoruz. Yargıtay'da düzeleceğine inanıyoruz. Dün İncirliova'da da savcı doktora dava açtı. Ama Türkiye'de tek davada beraat ettiren yargıçlar da var. Manisa'da ise bu emniyetin soruşturması altında tutuklanan insanlar var. Dört gün sonra suç işlemedikleri ortaya çıkıyor.''

Manisa Emniyet Müdürü Kemal İskender ise 10 polisin beraat etmesiyle adaletin yerini bulduğunu söyledi. İskender, ``Bize eziyet ettiler, ancak adalet tecelli etti. Beraat kararı çıktığı için sevinç içindeyiz'' dedi.

İşkence davası

Haberin Devamı
MANİSA'da 16 genç, DHKP/C örgütüne üye olmak, yardım etmek, bildiri dağıtmak suçlarından 25 Aralık 1995'te Manisa Terörle Mücadele Şubesi'nde gözaltına alındı. DHKP/C sanıklarından Ali Göktaş, Faruk Deniz, Mahir Göktaş, Levent Kılıç, Emrah Sait Erda, Aşkın Yeğin, Ayşe Mine Balkanlı, Münire Apaydın, Sema Taşar, Hüseyin Korkut, Özgür Zeybek, Jale Kurt, Abdullah Yücel Karakaş ve Boran Şenol, gözaltında tutuldukları 10 günlük süre içinde işkence gördüklerini öne sürdü. Fulya Apaydın ve Erdoğan Kılıç ise şikayetçi olmadı.

İşkence yapmakla suçlanan 10 polis aleyhine Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Bu arada işkence mağduru, DHKP/C sanığı gençler, İzmir DGM'de yargılanmaları sonucunda toplam 76 yıl 3 ay hapse mahkum oldu. Sanıklardan Aşkın Yeğin, Emrah Sait Erda, Levent Kılıç, Ali Göktaş Çanakkale Cezaevi'nde, Faruk Deniz de Muğla Cezaevi'nde yatarken, karar Yargıtay tarafından bozuldu. Davanın İzmir'de yeniden görüleceği bildirildi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!