İşinizi tatile götürmeyin

Güncelleme Tarihi:

İşinizi tatile götürmeyin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

İş stresinden kurtulmak ve dinlenmek istiyorsanız cep telefonu taşımayın, internette işle ilgili sitelere girmeyin, yüksek sesli müzik dinlemeyin

Tatilde iş ortamının verdiği stresten tamamen kurtulmak için çocuklara yönelik aktivitelere katılmanın, macera türü kitaplar okumanın yararlı olacağı bildirildi. Yüksek sesli müzik dinlememe ve cep telefonu taşınmaması önerildi.

Psikolog Halis Özerk’ten aldığı bilgiye göre, trafik, telefonlar, iş görüşmeleri, borsa gibi faktörlerin yol açtığı ’’aşırı uyarılma’’ çalışma hayatındaki stresin temelini oluşturuyor. İş ortamındaki stresi ayrıca yönetici durumunda olma, iş anlaşmaları, patrona rapor hazırlama gibi ’’sürekli yetişkin ben durumunda kalma,’’ ümit verme, dert yanma gibi ’’anne-baba ben durumunda kalma,’’ iki önemli şeyden birini seçme gibi ’’çatışma durumunda kalma’’ ve ekonomik göstergelere göre tetikte olma pozisyonları etkiliyor.

Çalışma günlerinin bitiminde ve hafta sonu tatilinde stresten kurtulmak için müzik dinleme, yoga yapma, bir bardak viski içme, sinemaya veya pikniğe gitme gibi yöntemler öneriliyor. Kısa süreli stres atma yöntemleri, bireyde anlık etki yaratırken, uzun süreli tatiller akılcı programlandığında, bireyin beyin gücünü ve enerjisini yenilemesini sağlıyor.

Tatilden gerçek anlamda yararlanmak ve stresten uzak kalmak için çalışma hayatında strese neden olanın dışında, farklı roller ve yaşam tarzına geçilmesini öneren Psikolog Halis Özerk ’’Birey işini değil, kendisini tatile götürmesi gerekir’’ diyor.

Özerk, tatile çıkanlara şu önerilerde bulunuyor:

’’Kaydıraktan kayma, sahilde kumdan kuleler yapma, şakalaşma, takla atma, hayvan taklitleri yapma gibi çocukça yaşam tarzına geçerek ’çocuk ben durumunu’ aktif hale getirin.

İş hayatına ilişkin kitaplar yerine, beyni dinlendirecek, üzerinde fazla düşündürmeyi gerektirmeyen macera türü kitaplar okuyun.

Dinlendirici olan klasik müzik türlerini dinleyin, uyarılmaya neden olan yüksek sesli müzikli ortamlardan kaçının.

Cep telefonu taşımayın.

Zaman zaman kendi ellerinizle yemek yaparak, sürekli kendisine hizmet sunulan pozisyonda kalmayın.

Yalnız yürüyüşler yapın.

İnternette iş dünyası ile ilgili haberleri öğrenecek sitelere girmeyin.

Bol bol spor yapın.’’

Özerk, aksi takdirde bireyin tatilden dinlenerek dönmeyeceğini, ’’hem işinden uzak kaldığını, hem de gerçek anlamda tatil yapamadığını’’ düşünerek, tatili kendi içinde çatışmaya döndürebileceğini söyledi. (AA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!