IŞİD hedefleri işte böyle vuruldu

Güncelleme Tarihi:

IŞİD hedefleri işte böyle vuruldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2015 02:14

Terör örgütü IŞİD'e yönelik hedefler "Pars" çağrı kodunu taşıyan 181. Filo Komutanlığına bağlı uçaklar tarafından yüzde 100 başarıyla yok edildi. İşte o anlar.

Haberin Devamı

Dün gece yarısından sonra havalanan Türk jetleri sınır boyundaki IŞİD mevzilerini hedef aldı. Saldırılarda sınırın hemen yakınında konuşlanan IŞİD varlıklarına yönelik saldırılar gerçekleştirildi. İki gün önce Kilis Valiliği tarafından 'özel güvenlikli bölge' olarak duyurulan bölge jetler tarafından 4 kez bombalandı. Jetlerin attığı bombaların sesleri Kilis'ten de duyuldu.

IŞİD'e düzenlenen operasyonun görüntüleri ilk kez yayınlandı.

İşte hava operasyonunun görüntüleri:

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU TEBRİK ETTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, hava operasyonunda tespit edilen hedeflerin yüzde 100 isabetle vurulduğunu belirterek, operasyona katılan pilotları tebrik etmişti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, söz konusu hava operasyonunda, Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üs Komutanlığına bağlı 181. Filo Komutanlığı uçakları görev aldı. "Pars" çağrı kodunu kullanan filoya bağlı uçakların pilotları, Türk hava sınırını ihlal eden ve ikazlara rağmen bölgeden uzaklaşmayan Suriye'ye ait savaş uçağını da angajman kuralları kapsamında düşürmüştü.

Haberin Devamı

Uçaklar, terör örgütü IŞİD hedeflerine yönelik hava operasyonunda uzaktan atılabilen hassas güdümlü bombaları (JDAM) kullanarak, hedeflerde tam isabet sağladı. Serbest düşümlü bombaları tam güdümlü, "akıllı" silahlara dönüştüren JDAM kiti, ilave denge ve havalanma için gövde jantlarından oluşuyor. Lazer sensörü, JDAM'a hareket eden, yer değiştirebilir ve denizdeki hedeflere yönelik tam takip yeteneği sağlıyor.

IŞİD hedefleri işte böyle vuruldu
Güdümlü füzeler nasıl vurdu

"LANTIRN" SİSTEMİ

Gece alçak irtifa uçuş kabiliyetine sahip filodaki uçaklarda "LANTIRN" adı verilen, gece veya bozuk meteorolojik şartlarda bile pilota mükemmel bir görüş sunan, atılan özel bomba ve füzelerin hedefi isabetle vurmasını sağlayan sistem bulunuyor. Az sayıdaki ülkede bulunan bu sistemin, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ayrı bir güç sağladığı da vurgulanıyor.

Haberin Devamı

Eğitimlerini "harbi kazanmak için eğitim yap" anlayışıyla gerçekleştiren filoya bağlı uçaklar, geçmişte de pek çok görevde öncü birlik olarak görev aldı, yurt dışında düzenlenen tatbikatlarda da Hava Kuvvetleri Komutanlığını temsil etti.
181. Filo Komutanlığına bağlı uçaklar, Türkiye-Suriye sınırında gerçekleştirilen hava devriye görevinde de yer alıyor.

IŞİD hedefleri işte böyle vuruldu
Başbakanlık'tan operasyon açıklaması

Yapılan açıklamada:

Hava bombardımanı kapsamında 24 Temmuz 2015 Cuma sabahı

(1) El Tabiye bölgesinde IŞİD (DAEŞ) teröristlerinin toplanma alanı olarak kullandıkları üç katlı bir bina hedef alınmıştır. Hedef, sınır hattından 14 km uzaklıktadır.
(2) Burgide bölgesinde IŞİD (DAEŞ) teröristleri tarafından karargah olarak kullanılan bir bina hedef alınmıştır. Hedef, sınır hattından 4 km uzaklıktadır.
(3) El Zahiriye bölgesinde IŞİD (DAEŞ) teröristleri tarafından karargah olarak kullanılan bir bina hedef alınmıştır. Hedef, sınır bölgesinden 11.5 km uzaklıktadır.

Suriye topraklarının 14 km’ye kadar içerisinde bulunan IŞİD (DAEŞ) hedeflerine yönelik hava bombardımanında Diyarbakır’dan havalanan Türk F-16 jetleri kullanılmıştır. Operasyonda 28 km (15 deniz mili) menzile sahip JDAM füzeleri tercih edilmiş; böylece savaş uçaklarımız Türk hava sahasını terk etmeden Suriye’de bulunan tehditleri etkisiz hâle getirmiştir denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!