İşçi ve işverenler uzlaşma isteyecek

Güncelleme Tarihi:

İşçi ve işverenler uzlaşma isteyecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2007 13:10

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, yeni Anayasa değişiklik taslağını anlatmak üzere, Ekonomik ve Sosyal Konsey Üyeleri TOBB, TİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, KAMU-SEN, TESK ve TZOB başkanlarıyla yarın 13.30'da TOBB EDÜ'de masaya oturuyor.

Toplantıda, Çiçek'in Anayasa değişiklik taslağı ile ilgili bilgi vereceği öğrenildi. Ekonomik ve Sosyal Konsey üyeleri ise görüşlerini açıklayacaklar. TİSK, TÜR-İŞ ve TOBB Anayasa değişikliğinin uzlaşma ile yapılmasının sağlanması için çalışmaların durdurulmasını isteyecek.

Anayasa değişikliği konusundaki tartışmaların büyümesi ve taslağın "uzlaşma" olmadan hazırlandığı eleştirilerinin ardından Ekonomik ve Sosyal Konseyi'in hükümet dışındaki kanadını oluşturan yedi örgüt biraraya geldi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Tugrul Kudatgobilik, TÜRK-İŞ Başkanı Salih Kılıç, HAK-İŞ Başkanı Salim Uslu, TZOB Başkanı Şemşi Bayraktar ve TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 25 Eylül'de ortak bir açıklama yaparak, çağdaş bir anayasa için değişikliğin sağlanması amacıyla bir eylem planı çerçevesinde çeşitli aktiviteler yürütmeyi kararlaştırdıklarını açıklamışlardı.

Türk-iş Başkanı Salih Kılıç, bu komitenin çağrısı çerçevesinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek'in, 9 Ekim'de "Bilim Kurulu"nun hazırladığı yeni Anayasa taslağı ile ilgili bilgi verileceğini söyledi. Kendilerinin de Anayasa değişikliği konusunda görüşlerini dile getireceklerini belirter, Kılıç, Türk-İş olarak örgütlenmenin önündeki demokratik engellerin kaldırılmasının en öncelikli hedefleri olduğunu belirtti.

TİSK ise mevcut Anayasa değişiklik paketinin tüm siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin katılacağı çalışmayla, uzlaşma çerçevesinde yapılmasını isteyecek. TİSK'in diğer bir önceliği de Ekonomik Anayasa hazırlanması ve yeni Anayasa değişikliğinin içende yer alması.

TOBB koordinasyonunda yürütülen çalışmalar çerçevesinde, 7 sivil toplum örgütü, yarınki toplantının ardından çağdaş Anayasa için bir tartışma platformu oluşturacak ve öneriler paketi hazırlayacak. Platform, yeni Anayasa'nın ilkelerinin şekillendirilmesi ve geniş bir uzlaşma temelinde TBMM'ye metin sunulması amacıyla çalışmalara Ekim sonunda başlayacak.

SİVİL TOPLUM DA UZLAŞAMADI

Platform ayrıca, DİSk, KESK ve TÜSİAD başta olmak üzere başta TBMM olmak üzere tüm siyasi partilere, üniversitelere, meslek kuruluşlarına, sendikalara, sivil toplum kuruluşlarına ve medyaya bu platforma katılarak çağdaş bir Anayasa için katkı yapma çağırısında da bulunmuştu. Ancak, Türk Tabipleri Birliği, DİSK, KESK ve TÜRMMOB'un TOBB'un teklifine sıcak bakmadığı ve kendi içlerinde ayrı bir Anayasa değişiklik çalışması yapacaklarını bildirdikleri öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!