İşçi eyleme kalktı Erdoğan bozuk attı: Yalancılar

Güncelleme Tarihi:

İşçi eyleme kalktı Erdoğan bozuk attı: Yalancılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2008 07:00

Sendikalar Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’nı protesto etmek için cuma günü iki saatlik iş bırakma eylemine hazırlanırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tasarıyı eleştirenlere sert çıktı.

Erdoğan, "Dürüst davranmıyorlar, yalan söylüyorlar. Kazanılmış haklar aynen devam edecek. Hiçbir şey kimseden alınmayacak. Tam aksine iyileşme olacak" dedi.

SENDİKALAR Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’nı protesto etmek için Cuma günü iki saatlik iş bırakma eylemine hazırlanırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tasarıyı eleştirenlere yalancılıkla, dürüst davranmamakla suçladı. Erdoğan, "Bazıları yasa tasarısının tek bir cümlesini bile okumadan spekülasyon yaratıyor. Dürüst davranmıyorlar, yalan söylüyorlar. Kazanılmış haklar aynen devam edecek. Hiçbir şey kimseden alınmayacak. Tam aksine iyileşme olacak" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

GELİŞMEMİŞ KÜLTÜR: "Öyle sendikalar görüyorum ki ben, bazen bakıyorsunuz, hemen bir grev ilan ediyorlar ondan sonra 1 ay maaş ödeyemiyorlar. İkinci aya tahammülleri yok. Hele hele kaynağından işçinin parası kesilmese sendikalar belki de kaynak bulamayacaklar. Bakın sendika mensuplarına, sendikalı olmayı biz de teşvik edelim, devlet olarak biz de bu konuda yardımcı olalım. Acaba kaç kişi gidecek üye olacak? Niye? Çünkü bu noktada maalesef bizdeki kültür her iki taraf için söylüyorum; gelişmiş değil"

BABAYİĞİT VAR MI: Erdoğan şunları söyledi: "Buradan sendikalara sesleniyorum; acaba sendikalarımız bu ülkeyi yönetmiş olsalar, ’Ben bu tabloyu sürdürebilirim’ diyecek bir babayiğit var mı? Bir ara hastaneleri birleştirirken de sendikalar kalktı böyle bir ifade kullandı. Dediler ki ’Bu hastaneler bizim’ Ben de dedim ki ’Alın siz işletin. Madem bu hastaneler sizin, buyurun siz işletin. Her türlü desteği veririz ama bir daha kapımıza gelmeyeceksiniz.’ Yüklenemediler. Olacak iş değil ki. Öyle sendikalar görüyorum ki ben, bazen bakıyorsunuz, hemen bir grev ilan ediyorlar ondan sonra 1 ay maaş ödeyemiyorlar. İkinci aya tahammülleri yok. Hele hele kaynağından işçinin parası kesilmese sendikalar belki de kaynak bulamayacaklar. Bakın sendika mensuplarına, sendikalı olmayı biz de teşvik edelim, devlet olarak biz de bu konuda yardımcı olalım. Acaba kaç kişi gidecek üye olacak? Niye? Çünkü bu noktada maalesef bizdeki kültür her iki taraf için söylüyorum; gelişmiş değil."

NİYE KONUŞMUYORSUNUZ: Erdoğan, SSK’lı işçilerin ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin sağlık hizmetlerinden yararlanma süresinin 90 günden 30 güne indirildiğini de söyleyerek, "Sendikalar bunu niye konuşmuyorsunuz? Soruyorum sendikalarımızın yöneticilerine, Bu talep sendikalarımızın yıllar yılı her platformda eleştirdiği bir mesele, bir sorun değil miydi?" dedi.

Kimse ’bizimle görüşülmedi’ diyemez

TAYYİP Erdoğan, hükümetin bu meseleyi kangren haline gelmeden çözmek zorunda olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin sosyal güvenlik reformunu daha fazla erteleyemeyeceğini kaydetti. Sosyal güvenlik meselesi’nin tıpkı ulusal güvenlik gibi popülizme feda edilemeyeceğini belirten Başbakan Erdoğan, "Hiç bir sivil toplum örgütü, konuyla ilgili söylüyorum, ’Bizimle görüşülmedi’ diyemez. Şahsıma gelip benimle görüşenler de oldu. Onlarla da Bakanımla birlikte görüştüğüm gibi bakanım da ilgili tüm bu noktadaki kuruluşlarla görüşmelerini defaatle yapmıştır. Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi, uzun yılların hataları sonucu sürdürülebilirlik vasfını giderek kaybetme noktasına gelmiştir" dedi.

Ben de damdan düşenim

TAYYİP Erdoğan şöyle dedi: "Ben de emekçiyim, ben de damdan düşenim. Bütün işçilerimizle, çiftçimizle, memurumuzla, esnafımızla her zaman kendimi beraber hissediyorum. Ben bir işçi emeklisiyim. Oradan geliyorum. Hiçbir zaman bu ülke için değer üreten kimseye bizler, fildişi kulelerden bakmadık, bakmayız. Bizim gözümüzde emekten, alın terinden, helal kazançtan daha değerli hiçbir şey yoktur."

Türk-İş: Başbakan’ın söyledikleri çok üzücü

TÜRK-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa tasarısına karsı çıkan sendikaları "yalancılık" ve "dürüst olmamakla" eleştirmesine tepki gösterdi. Kumlu, Başbakan Erdoğan’a konunun nasıl aktarıldığını bilmediğini ifade ederek, "Sayın Başbakan’ın taleplerini dile getiren bizleri ’yalancılıkla’, ’dürüst olmamakla’ itham etmesi son derece üzücü. Sonuçta biz çıkarılacak yasanın tarafıyız ve Sayın Başbakanın anlattığı kadar mükemmel bir yasaya karşı çıkabilmemiz için de deli olmamız lazım" dedi.

Sendikalara göre yasa tasarıları ile çalışanlar ne kaybediyor

NEYDİ: Emekli aylığı hesabında geçmiş yıllara ilişkin kazançlar güncellenirken önceki yılda tüketici endeksindeki değişim oranı ile gelişme hızının yüzde 100’ü dikkate alınıyordu.

NE OLDU: Mevcut mevzuata göre 9 bin gün için yüzde 65 olan aylık bağlama oranı da yüzde 50’ye indiriliyor. Bu da emekli maaşlarında gelecekte yüzde 30’a varan azalmaya yol açacak.

NEYDİ: Gelir ve aylıklara alt sınır öngörüyor ve bu alt sınırın altında aylık ve gelir bağlanması mümkün olamıyor. Buna göre halen uygulanan alt sınır aylığı 540 bin YTL. İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yüzde 25 ve daha yukarı oranda sakat kalanlara bağlanan gelirin alt sınırı ise 420 YTL.

NE OLDU:
İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yüzde 25 ve daha yukarı oranında sakat kalan işçilere bağlanan gelirlerdeki alt sınır uygulaması kaldırıldı, aylıklara ise asgari ücretin yüzde 35’i alt sınır olarak öngörüldü. Böylece iş kazası veya meslek hastalığı sonucu sakat kalana sakatlığı oranında gelir ödenecek, alt sınır aylık tutarı ise 213 YTL’ye düşecek.

NEYDİ: Çalışan, aylık ve gelir alan çocuksuz dul eşe sigortalının aylığının yüzde 75’i oranında aylık bağlanıyor.

NE OLDU:
Çalışan, gelir ve aylık alan çocuksuz dul eşe aylık oranı yüzde 75’ten yüzde 50’ye düşürülüyor.

NEYDİ: Emekli aylığını hak etmek için 1.1.2000’den sonra sigortalı olanların kadın için 58; erkek için 60 yaşını tamamlamaları, 7 bin gün prim ödemeleri öngörülüyor. Kısmı aylıkta aranan prim gün sayısı süresi ise 4 bin 500 gün.

NE OLDU:
Emekli aylığını hak etmek için kademeli de olsa kadın ve erkekte yaş 65’e, prim ödeme gün sayısı tam aylıkta 9 bine, kısmi aylıkta ise 5400’e yükseltiliyor.

NEYDİ: Malüllük ve ölüm aylığını hak etmek için 5 yıl sigortalılık süresi ile 900 gün prim ödemiş olmak şartı aranıyor.

NE OLDU:
Malulluk ve ölüm aylığı için prim gün sayısı 1800 güne; sigortalılık süresi ise 10 yıla yükseltiliyor.

NEYDİ: Basın mensupları, uçuş personeli, kaynakçılar, şeker sanayinde çalışanlar, dağıtıcılar gibi sigortalılara her 360 gün prim gün sayıları için 90 gün fiili hizmet süresi ekleniyor.

NE OLDU:
Bu sigortalıların bu hakları ortadan kaldırılıyor.

NEYDİ: Yetim kız çocuklarına evlendiklerinde aylıklarının 24 katı tutarında evlilik yardımı ödeniyor.

NE OLDU :
Tasarı ile evlilik yardımının tutarı 12 aylık tutara indiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!