İş kazaları savaştan beter

Güncelleme Tarihi:

İş kazaları savaştan beter
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2002 11:47

ILO'ya göre, meslek kazaları savaşlardan daha fazla kişinin ölmesine yol açıyor. Her gün 5 bin, her dakikada ise 3 işçi iş kazalarında yaşamını yitiriyor.

Haberin Devamı

ILO, işle ilgili kazalar ya da hastalıklar nedeniyle ölen ya da yaralanan işçileri anmak üzere, her yıl 28 Nisan'da bir anma günü düzenliyor. Bu yıl ki anma günü, 28 Nisan'ın Pazar gününe gelmesi dolayısıyla, 29 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirilecek.

ILO'nun Cenevre'deki merkezinde düzenlenecek törenlerde, ILO Genel Direktörü Juan Somavia bir konuşma yapacak, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın da video mesajı katılımcılara izletilecek.

New York itfaiye teşkilatını temsilen toplantıya özel olarak çağrılan 2 konuk, Dünya Ticaret Merkezi'ni hedef alan saldırıların ardından yapılan kurtarma çalışmaları hakkında bilgi verecek.

İŞ KAZALARI SAVAŞLARDAN DAHA ÇOK ÖLDÜRÜYOR

ILO tahminlerine göre her yıl yaklaşık 2 milyon işçi meslek kazaları ya da hastalıkları nedeniyle ölüyor. Ölümle sonuçlanan her kaza başına, 1000 yaralanma olayı meydana gelirken, bu olayların büyükbölümü, gelir kaybının yanı sıra, kalıcı sakatlık ve yoksulluğa yol açıyor.

ILO, çoğu çalışma ortamlarının yeterince güvenli olmaması nedeniyle dünyada her gün 5 bin, her dakika ise 3 işçinin hayatını kaybettiğini açıklıyor.

ILO'ya göre her yıl savaşlar nedeniyle ölen 650 bin kişiden daha fazlası, iş kazaları ya da hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. 

ILO Güvenli İş Programı tahminlerine göre, çalışma yaşamının tehlikeleri nedeniyle meydana gelen ölümler, ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılalarına da büyük kayıp veriyor. ILO, bu kaybın, gelişmekte olan ülkelere verilen resmi kalkınma yardımları toplamının 20 katına ulaştığını ileri sürüyor.

Tarım, inşaat ve madencilik sektörlerinin, gerek gelişmekte olan, gerekse sanayileşmiş ülkelerde ön plana çıkan en tehlikeli meslekler olduğunu ifade eden ILO, çalışma yaşamında gerekli güvenlik önlemlerinin alınması halinde, kazalardan meydana gelen ölümlerin en az yarısının önlenmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!