İrticaya karşı 12 maddelik eylem planı

Güncelleme Tarihi:

İrticaya karşı 12 maddelik eylem planı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

İrticaya karşı mücadeleyi daha etkin kılmak amacıyla, MGK tarafından 12 maddelik yeni bir plan hazırlandı. Plan, akademik ünvanların verilmesinden, vakıf ve derneklerin denetimine, irticai şirketlerin takibinden, yurtdışına gönderilecek öğrencilerin seçimine kadar pek çok konuya önlem getiriyor.

MİLLİ Güvenlik Kurulu, irticaya karşı mücadeledenin kapsamını genişletmek amacıyla 12 maddelik yeni bir eylem planı hazırladı. İlgili bakanlıklar tarafından bir süre önce MGK'ya bildirilen bu önlemlerin bu ay sonundaki MGK toplantısında ele alınması bekleniyor. Hürriyet'e ulaşan bilgilere göre, 12 maddelik eylem planının ana başlıkları şunlar:

1- VAKIFLARA DENETİM Mahkemelerde verilecek ‘Vakfın Tescili Kararı’ için, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün görüşünün alınması zorunluluğunu getiren yasal düzenleme yapılacak. Cumhuriyet savcıları ve mülki amirlerin vakfın kurulmasına engel sebeplerin varlığı veya irticai faaliyetlerin tespiti halinde vakıf dağıtılacak. Tescilinin iptali için yetkili mahkemelerde dava açılabilecek. Vakıf ve kooperatifler gibi vergiden muaf tutulan kuruluşlardan, mali mevzuat açısından tutmakla yükümlü oldukları belge ve kayıtları gerektiği gibi tutmayanlara verilecek cezaların artırımı için yasal düzenleme yapılacak. İrticai faaliyetler içinde oldukları tespit edilen vakıf ve dernekler ile ilgili yasal işlemler süratlendirilecek ve para cezaları günün şartlarına uygun hale getirilecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, Başbakanlığın ‘‘Atama, tayin ve nakillerle ilgili’’ mevcut genelgesi kapsamından çıkarılması için gerekli girişimler başlatılacak.

2-DERNEKLERE TAKİP Kanunsuz faaliyeti nedeniyle kapatılan derneklerin kapatılmaya neden olan yöneticileri tarafından bir başka ad ile tekrar açılması önlenecek. Bu tip kişilerin bu tür faaliyetlerden yasaklanabilmeleri için gerekli yasal düzenlemeler yapılacak.

3-İSLAMİ ŞİRKETLERE GÖZALTI Çeşitli İslam ülkeleri ve kuruluşları ile işbirliği yaparak, finansman ve mali destek sağlayan kişi ve kuruluşların yasadışı tüm finansman aktarımları İçişleri Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarca takip ve kontrol altına alınacak.

4-JETPACILAR ZOR DURUMDA Hukuki geçerliliği olmayan evrakla, her ne nam altında olursa olsun para toplanmasını engelleyici, bu eyleme tevessül edenleri cezalandırıcı yasal düzenlemeler yapılacak.

5-BAĞIŞLARA KONTROL Bağış adı altında başka amaçlarla para toplanmasını engelleyen, bağış alıp, vermeyi kurallara bağlayan yasal düzenlemeler yapılacak.

6-MAHALLİ İDARELERE DENETİM Sermayesinin yarısından fazlası doğrudan veya dolaylı olarak mahalli idarelere ait ortaklık veya kuruluşların, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nca denetlenmesi yönünde yasal düzenleme bir an önce gerçekleştirilecek.

7-FAKİR ÖĞRENCİYE DESTEK Gelir düzeyi düşük öğrencilerin, irticai unsurlarca istismar edilmesini önlemek için bu öğrencilere barınma, kurs ve öğrenim problemlerini çözmeye yönelik gerekli imkanlar sağlanacak. İrticai faaliyetlerin yoğunlaştığı illerde yurt yapımına öncelik verilecek.

8-YURTDIŞI İÇİN SEÇİM Yurtdışına gönderilecek öğrencilerin seçim ve takibine ilişkin yeni önlemler getiren ve 1416 sayılı kanunu değiştiren yasa önerisi yeniden TBMM'ye sunulacak.

9-VAİZ ATAMALARI Yeterli vaiz kadrosu ihdas edilip, bu kadrolara atama yapılıncaya kadar merkezi vaiz sistemi uygulanarak, orta ve uzun vadede, vaiz kadrosu eksikliklerinin giderilmesine öncelik verilecek.

10-PRIME-TIME DİNİ PROGRAM TRT'den yapılan dini yayınlar, sunuş ilkelerine uygun, ‘yoğun izlenebilir’’ zamanlarda yeterli sürelerde olacak. Konu, TRT Kurumu Genel Müdürlüğü ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılacak bir protokolle netleştirilecek.

11-AKADEMİK ÜNVANLAR Doçent ve doçent yardımcılarının atamaları YÖK tarafından yapılarak, irticai yönetimlerin hakimiyetine son verilecek.

12-GÜVENLİK SORUŞTURMASI 4045 sayılı Güvenlik Soruşturması Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarılarının yasalaşmasına ilişkin girişimde bulunulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!