İrticai vakfa, Medeni Kanun'la yasak

Güncelleme Tarihi:

İrticai vakfa, Medeni Kanunla yasak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Aile içi ilişkileri düzenleyen yeni Medeni Kanun Tasarısı'na vakıflarla ilgili bir madde de eklendi. Tasarıda eşlerden birinin zinası, terk etmesi ve hakareti boşanma nedeni sayılırken irticai vakıflarla ilgili yasaklayıcı düzenleme de yapıldı.

DİN istismarcıları, ‘‘7.4 yetmedi mi?’’ diye pankart açarak, 20 bin insanın canını alan depremini bile kullanma saygısızlığı gösterirken, Yeni Medeni Kanun'da irticai vakıflara yasak getirildi.

Tasarıda, irticai vakıflara karşı tedbir alındı ve ‘‘Cumhuriyetin Anayasa ile belirlenen niteliklerine ve Anayasa'nın temel ilkelerine, hukuka, ahlaka, milli birliğe, milli menfaatlere aykırı vakıf’’ kurulamayacağı belirtildi. Belli bir ırk ya da cemaat mensuplarını destekleyici veya siyasi nitelikte amaç güden vakıflara da yasak getirildi. Vakıflar mahkemeler tarafından kütüğü tescil edilerek, tüzel kişilik kazanacaklar. Bu karara karşı bir ay içinde Vakıflar Genel Müdürlüğü temyize gidebilecek. Genel Müdürlük veya ilgililer vakıf kurulmasına engelleyen bu sebepler var ise iptal davası da açabilecekler.

BOŞANMA NEDENLERİ

Evlilik dışı çocuklara evlilik içinde doğanlarla eşit haklar veren tasarıda ‘‘zina’’ boşanma nedeni olarak yeraldı. Eşlerden birinin zina yapması halinde, diğeri boşanma davası açabilecek. Affeden tarafın dava hakkı kalmayacak.

ONUR KIRICI DAVRANIŞ

Eşlerden birinin diğerini hayatına kastetmesi, küfür ve hakaret gibi ‘‘onur kırıcı davranışları’’ da boşanma nedeni sayıldı.

Eşi tarafından terk edilen kişi, ihtar dahi çekmeden altı aylık süre sonunda boşanma davası açabilecek.

ERKEĞE DE NAFAKA

Boşanma davası açmak ve tazminat için kusursuzluk şartı aranmayacak. Az kusurlu eş de dava açabilecek.

Kadın gibi erkekte karısına karşı yoksulluk nafakası davası açabilecek.

Evlenme töreni artık sadece erkeğin değil, kadının ikamet ettiği yerdeki evlendirme memurluğunda da yapılabilecek.

ÖNCE RESMİ NİKAH

Önce resmi sonra dini nikah yapılacak. Aile cüzdanı gösterilmeden evlenmenin dini töreni yapılamayacak. Evlenmenin geçerli olması dini tören yapılmasına bağlı değil.

KADINLAR DA ZORUNLU VASİ

Erkekler gibi kadınlar da mahkemeler tarafından vesayet müessesesinde zorunlu vasi tayin edilebilecek.

BAKANDAN DESTEK

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, ‘‘Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı ile zina suç olmaktan çıkarıldı. Tasarıda zina boşanma nedeni olarak yeraldı’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!