Irene yorgunları

Güncelleme Tarihi:

Irene yorgunları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2011 00:00

New York’u sıyırıp geçen Irene kasırgası, asıl hasarı ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinden New England’a uzanan bölgede verdi. 32 kişi öldü, 7 milyar dolarlık fatura çıktı. Binlerce kişi Irene’in açtığı yaraları sarmaya çalışırken, hız kesen kasırga dün Kanada’ya ulaştı.

Haberin Devamı

KARAYİPLER ve Bahamalar’ı etkiledikten sonra ABD’nin doğu kıyılarını vuran ve 32 can alan Irene Kasırgası yüzünden en kötü felaket senaryolarına hazırlanan, ‘Büyük Elma’ lakaplı dünyanın başkenti New York’ta korkulan olmadı. Kasırgalara alışık olmayan 8.5 milyon New York’lu, Irene’in Kanada’ya ilerlemesiyle rahat nefes aldı. Kentin merkezindeki Manhattan’da büyük bir hasar oluşmadı, su baskınları sınırlı kaldı. Belediye Başkanı Michael Bloomberg, önceki akşamdan tahliye kararını kaldırdı, 300 binden fazla kişi deniz seviyesine yakın yerlerdeki evlerine geri döndü. Çöker korkusuyla ilk kez afet nedeniyle kapatılan metro dün yeniden açıldı. 9 bin kadar uçuşun iptal edilmesi ardından hava yolları seferleri de normale döndü. Irene Kasırgası’ndan dolayı iki gündür yapılamayan THY ve Delta havayollarının İstanbul-New York seferleri tekrar başladı. New York Borsası da açıldı. Ertelenen maçların bazıları yapıldı.

Haberin Devamı

EVLERİNDEN GERİYE SADECE BU BASAMAKLAR KALDI / FOTO GALERİ

ABD'NİN DOĞU SAHİLLERİ KASIRGAYA TESLİM / FOTO GALERİ

Abartıldı mı?

Irene’in şehirde beklendiği kadar büyük tahribat yaratmaması, tahliye gibi dramatik önlemler alan Amerikalı yetkililerin eleştirilmesine neden oldu. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, “Tek bir New Yorklu’nun dahi canını tehlikeye atamazdım” diyerek kararı savundu. Irene’in hız kestiği anlaşılsa da televizyon kanalları abartıya devam etti. Büyük televizyonların ünlü starları, yağış altında sokağa çıkıp vatandaşlar sakin sakin yanlarından geçerken uçacak gibi görüntüler verdiler. Obama da Bush’un yanılgısına düşmediğini göstermek için tatil yaptığı Martha’s Wineyard’da brifing alıp, basın toplantısı düzenledi.
5 milyon kişi karanlıkta
New York, felaketi atlatmanın rahatlığıyla yaralarını sararken doğu sahilindeki bazı bölgelerde sel felaketleri yaşanıyor. Doğu sahilleri boyunca 5 milyon kişi hâlâ elektriksiz. Birçok eyalette yollar yıkıldı, onlarca ağaç devrildi, ordu mahsur kalan yüzlerce kişi için harekete geçti. Özellikle Kuzey Carolina’dan New England’a kadarki bölgede tablo daha kötü. Vermont Eyaleti Valisi Peter Shumlin, son yüzyılın en kötü sel felaketine atlatmaya çalıştıklarını söyledi. Fırtınanın güzergahı üzerinde kalan ABD’nin kuzeydoğu sahil şeridi, 65 milyon sakiniyle ülkenin en yoğun nüfuslu kesimi.

/images/100/0x0/55ea6ef4f018fbb8f87f9ed2

Haberin Devamı

IRENE KASIRGASI NEW YORK'A BÖYLE İLERLEDİ / WEB TV

 

IRENE KASIRGASININ UZAYDAN ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLERİ / FOTO GALERİ

Kanada’ya ulaştı

Kanada’ya geçen Irene, dün ilk günden 250 bin evi elektriksiz bıraktı. Kasırga yüzünden Toronto başta olmak üzere New Brunswick, Nova Scotia ve Montreal havaalanlarında yüzlerce uçak seferi iptal edildi. Ancak Kanadalı yetkililer, halkın felaketi ciddiye almamasından şikâyetçi.        

Sahil şeridi su altında

KUZEY CAROLINA VE VIRGINIA KIYILARI HARABEYE DÖNDÜ / WEB TV

IRENE yüzünden Connecticut’ta sahil şeridi boyunca onlarca okyanus manzaralı evler sular altına aldı. Yarısı okyanusa gömülen evin sahipleri hasar tespiti yapmaya çalışıyor. New York’ta da en kötü yerlerden biri de Patchogue köyü oldu. Rıhtım boyunca birçok ev su içinde kaldı. David Pearson isimli Kuzey Carolina’lı da pazar gününü sular altında kalan evini ve bahçesini temizlemekle geçirdi.

Haberin Devamı

Brooklyn’de fırtına hatırası

/images/100/0x0/55ea6ef4f018fbb8f87f9ed4

IRENE, 2.5 milyonluk nüfuslu, New York’un en zengin semtlerinden Brooklyn’i de vurdu. Hicks Caddesi’nde bir kadın, kökünden sökülüp arabaların üzerine düşen ağacı cep telefonuyla görüntüledi. Diğer eyaletlerin aksine New York’lular ‘kasırga’ manzaralarına alışık değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!