İran'la PKK'lı krizi

Güncelleme Tarihi:

İranla PKKlı krizi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı'na başvuran İran Büyükelçiliği, Urumiye'den gizli operasyonla Ankara'ya getirilen PKK bombacısı Şeref Kılıç'ın, ‘İran’ın PKK'ya yardım ettiği' yolundaki ifadesinin düzeltilmesini istedi. Büyükelçilik, ‘‘PKK'lıyı biz teslim ettik’’ derken, Dışişleri açıklama yapmadı.

PKK bombacısı Şeref Kılıç, İran ile Türkiye arasında krize neden oldu. Dün Dışişleri Bakanlığı'na başvuran İran Büyükelçiliği, İran ve Yunanistan'ın, PKK'ya yardım ettiği yolunda ifade veren Şeref Kılıç ile ilgili açıklamalardan rahatsızlığını iletti. İran Büyükelçiliği yetkilileri, Türk istihbarat servisi tarafından Ankara'ya getirilen Kılıç'ı, Urumiye Konsolosluğu'na kendilerinin teslim ettiğini iddia etti.

Kılıç ise kaçışıyla ilgili olarak Hürriyet'e şunları söyledi: ‘‘PKK'nın elinden kaçmayı kafama koydum. İranlı yetkililer de bizi gözetliyordu. Ancak bir sabah çok erken saatte Urumiye Konsolosluğumuz'a geldim. Zile bastım, kapıyı çaldım kimse yoktu. Ben de bahçe duvarını atlayıp içeri girdim. Sonra Türk yetkililerle birlikte Ankara'ya getirildim.’’

Bu arada Kılıç'ın kendiliğinden Türkiye'nin Urumiye Konsolosluğu'na başvurduğu yolundaki açıklamaları yalanlayan İran Büyükelçiliği yetkilileri, Dışişleri'nden dün saat 16.00'ya kadar konuyla ilgili açıklama yapılmasını istedi. İran, Türk Dışişleri'nce böyle bir açıklamanın saat 16.00'ya kadar yapılmasını, aksi takdirde kendileri tarafından bir açıklama yapılacağını bildirdi. Ancak Dışişleri, bu konuda bir açıklama yapmadı

YUNANLI'DAN EĞİTİM

Urumiye'nin Azeri Türkleri'nin yoğun olarak bulunduğu bir bölge olması nedeniyle İran istihbarat servisince çok sıkı denetim altında tutulduğunu belirten tarafsız kaynaklar ise Kılıç'ın, İran makamlarının izni olmadan Türkiye'ye sokulmasının güçlüğüne dikkat çekerek, ‘‘İran makamları ile Kılıç'ın teslim edilmesi karşılığında olayın basına açıklanmaması gibi bir pazarlık yapılmış olabilir’’ yorumunu yaptılar.

Bu arada, PKK'lı Şeref Kılıç, ‘‘PKK, ‘Türkiye'deki toplumsal gösterileri kışkırtın' talimatını verdi’’ dedi. PKK yöneticilerinin, teröristlere sürekli, ‘‘Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılın. Toplumu provoke edin'' talimatı verdiğini belirten Kılıç, örgüt sempatizanlarına da bu talimatın iletildiğini söyledi. Kılıç, PKK'nın, emekli Yunan subaylarının da desteğiyle Türkiye'de askeri ve ekonomik hedeflerle, üst düzey asker ve polislere yönelik sansasyonel eylemler planladığını anlattı. Kılıç, Ankara'daki ifadesinde şunları söyledi:

‘‘Yunanistan'da bana eğitim verilen PKK kampı, Evita Yarımadası'ndaki Psahna Kasabası'nın Triada Köyü yakınlarında bulunuyordu. Burada, Yunanistan vatandaşı ‘Dilan' kod adlı Martha Kokkonidou ile eşi ‘Memo' kod adlı Dimitris Kokkonidou isimli aile sürekli bizim ihtiyaçlarımızı karşılıyordu. Kampta eğitim görürken, Yunanlı emekli bir orgeneral ziyarete gelmişti. Biz askeri bir tesisin hurdalık olarak kullanılan alanında suikast ve bomba eylemcisi olarak 9 boyunca eğitim gördük.’’

Terör örgütünün amaçlarına uygunluk gösteren ve yönetici vasıfları bulunan militanların liderlik eğitimi için Suriye'deki kamplara gönderildiğini anlatan Kılıç, ‘‘Uyumsuzlukları görülenler ise intihar türü eylemlerde bulunması için Türkiye'ye gönderiliyordu’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!