İran'dan nükleer görüşme mektubu

Güncelleme Tarihi:

İrandan nükleer görüşme mektubu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2005 17:29

İran'ın, İngiltere, Fransa ve Almanya'ya nükleer görüşmelere yeniden başlanmasını isteyen mektup gönderdiği bildirildi.

Haberin Devamı

İran'ın yarı resmi Fars ajansının bildirdiğine göre, İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve nükleer görüşmeleri sürdüren heyetin başkanı Ali Laricani, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın Tahran büyükelçilerine bir mektup yazarak, Tahran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmelere yeniden başlama çağrısında bulundu.
İran, AB ülkeleriyle yaptığı müzakereler çerçevesinde gönüllü olarak askıya aldığı nükleer çalışmalarına yeniden başladığını 8 Ağustos'ta açıklamış, AB ülkeleri ise konuyu Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) gündemine taşımıştı.

İngiltere, Almanya ve Fransa, İran'ın görüşmeler sürerken nükleer çalışmalarını dondurma sözünü tutmadığı ve çalışmalara yeniden başladığı gerekçesiyle, 31 Ağustos'ta yapılması planlanan görüşmeleri iptal ettiklerini açıklamışlardı.

Haberin Devamı

İran ile nükleer görüşmelerin kesilmesinden sonra üç AB ülkesi Almanya, İngiltere ve Fransa'nın önerisiyle UAEK yönetim kuruluna İran aleyhine sunulan karar tasarısı kabul edilmiş ve tasarıda, İran'ın nükleer dosyasının Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT) ve ek protokolünün ihlal edilmesi durumunda BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesi öngörülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!