İran'da 50 PKK kampı

Güncelleme Tarihi:

İranda 50 PKK kampı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

İnkar etmelerine karşın, Başbakan Bülent Ecevit'in de, ‘‘PKK'ya destekte Suriye'nin yerini alan ülke’’ olarak tanımladığı İran'ın örgüte verdiği destek ürkütücü boyutlara ulaştı. Tahran'ın PKK'ya verdiği sistematik destek, istihbarat birimleri tarafından raporlar halinde toplandı. Buna göre bu ülkenin teröre verdiği destek şu ana noktalarda göze çarpıyor:

UÇAKLA LOJİSTİK

İran'da bulunan PKK kamplarının sayısı son zamanlarda artarak 50'ye yaklaştı. Bu kamplarda yılda 1.200 kadar terörist eğitim gördüğü gibi bu teröristler İran'a ait askeri araçlarla Türkiye sınırına yakın yerlere bırakılıyor.

SUBAYLARI EĞİTİYOR

Teröristlerin, İran'daki eğitime İranlı subaylar da katılıyor. Bu İranlı subaylar, Kuzey Irak'ta bulunan PKK kamplarındaki teröristleri de eğitiyor. Özellikle Savama ajanı Agay Muhammedi, İran'ın, Kuzey Irak'ta PKK ile koordinesini sağlamakla sorumlu kişi. İran'da bulunan PKK'lı teröristlere, yine resmi olarak, ‘‘Batı Azerbaycan Eyaleti Daimi İkametgah İşleri’’ başlıklı ikametgah belgeleri de veriliyor.

EYLEME PRİM

Osman Öcalan, Cemil Bayık, Nizamettin Taş ve Mustafa Karasu gibi merkez komite üyesi teröristler, İran istihbarat teşkilatı Savama'nın bilgisi dahilinde ve hatta bu örgüt ile işbirliği yaparak çok rahat biçimde faaliyetlerini sürdürüyor. Aylarca İran'da kalabilen bu teröristlere Tahran'ın, ‘‘PKK'ya yardımlarının, ancak Türkiye'de daha çok eylem yapmaları karşılığında olabileceğini’’ söylediği de net delillerle saptanmış durumda.

DOLARLA BESLİYORLAR

İran, 1995 yılından itibaren PKK'ya toplam 900 bin ABD Doları nakit para yardımında bulundu. Osman Öcalan'ın 1998'in yaz aylarında PKK faaliyetleri için kendisine teslim edilen 150 bin Doları Avrupa'ya göndererek, şahsi çıkarları için harcaması İran ve PKK ilişkilerini bozmuşsa da, Abdullah Öcalan'ın çabalarıyla durum normale döndü.

DEPO GİBİ KULLANIYORLAR

İran, PKK'nın lojistik ihtiyaçlarını da sağlıyor. PKK, İran'ın Makü-Dambat bölgelerini lojistik depo olarak kullandığı gibi, Türkiye'de faaliyet gösteren PKK grupları da gerek lojistik, gerekse eleman temini bakımından bu bölgeden takviye ediliyor.

TETİKÇİLİK YAPTIRIYORLAR

İran, aynı zamanda terör örgütüne yaptığı iyiliklerin de karşılığını istiyor. PKK'dan ülkesinde faaliyette bulunan İran Kürdistan Demokrat Partisi'nin önde gelen mensuplarını ve üyelerini öldürmesini isteyen İran'da bugüne kadar söz konusu partinin 11 önde geleni ile 100'den fazla mensubunun PKK'lılar tarafından öldürüldüğü gözden kaçmamıştır.

3 HASTANE VERDİLER

İran'ın PKK'ya verdiği 3 hastane halen faaliyetine devam ediyor. Bu 3 hastanede de yaralı ve hasta PKK'lıların tedavisi yapılıyor.

6 ŞEHİRDE TEMSİLCİLİK

Teröre karşı olduğunu her fırsatta dile getiren İran'da, başta Tahran ve Urumiye olmak üzere 6 şehirde PKK temsilciliği faaliyet gösteriyor.

DERGİLERİNİ BASIYORLAR

İran, PKK'ya ait çok sayıda propaganda malzemesini de basmaya devam ediyor. Son olarak bu ülkede örgüte ait ‘‘Denge Arteşe Gele’’ isimli derginin basımını sağlanıyor.

ANLAŞMAYA UYMADILAR

Öte yandan, İran 6 Nisan 1999 tarihinde Türkiye ile yaptığı eş zamanlı ve koordineli operasyon anlaşmasına PKK yüzünden uymadı. Bunun arkasında ise Türkiye'nin baskısı üzerine operasyonları kabul ettiği, ancak, bu kez de PKK'lılara uyararak operasyon bölgesinden uzaklaştırdığı gerçeğinin olduğu ortaya çıktı.

TALABANİ'Yİ KULLANIYORLAR

Tahran, PKK'nın bir diğer destekçisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile de Türkiye'ye karşı yakın işbirliği içinde bulunuyor. İran, PKK'ya yaptığı yardımların daha fazla dikkat çekmemesi için Talabani önderliğindeki KYB'ye PKK'ya aktarılmak üzere zaman zaman para yardımında bulunuyor.

MÜHİMMAT AKTARIYORLAR

İran'ın Piranşehir, Sardosth ve Oşnaviye bölgelerinden, Van ve Hakkari'ye, malzeme, mühimmat ve kadro aktarma faaliyetlerine son dönemde PKK yoğunluk kazandırdı. Bu arada, İran'daki PKK'lılar Sardosth bölgesinde üslenme faaliyetlerini sürdürüyor.

SINIR ÖTESİ YOĞUNLUK

İran-Ermenistan arasında yapılan terörist ve lojistik aktarımlar ile yine İran'dan, Türkiye'ye yönelik illegal geçiş teşebbüsleri için son dönemde sınırın öteki tarafında büyük bir yoğunluk gözleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!