İran'a yeni yaptırımlarda İsviçre çatlağı

Güncelleme Tarihi:

İrana yeni yaptırımlarda İsviçre çatlağı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2012 13:03

İran'ın nükleer faaliyetlerini felce uğratmak için 1 Temmuz'da hayata geçirilmesi planlanan yeni yaptırım paketine İsviçre'den olumsuz tepki geldi.

Haberin Devamı

İsviçre, Avrupa Birliği (AB) ile ABD'nin İran'a uygulayacağı banka ve petrol sektörlerindeki yeni yaptırımlara müdahil olmayacağını açıkladı.

İsviçre'nin bu kararı ABD tarafından üzüntüyle karşılandı. Cenevre'de bir konferansta konuşan ABD Büyükelçisi Donald Beyer, "Hayalkırıklığımızı ifade ettik. Onların da (İsviçre'nin de) bunu gerçekleştirmesini (yaptırım kararında AB ve ABD ile hareket etmesini) isterdik" dedi.

ABD İsrail Kamu işleri Komitesi eski sözcüsü Josh Block ise İsrail gazetesi Jerusalem Post'a gönderdiği mektupta, İsviçre'nin bu yaptığına anlam vermediklerini belirtti ve "Uluslararası toplumun saygıdeğer bir üyesi, kendi bankacılık sistemini, İran'ın yaptırımlardan kaçabileceği biçimde kullandırmamalıdır. Oysaki İsviçre hükümetinin yapacak olduğu budur" dedi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili olarak İsviçre Dışişleri'nden henüz bir açıklama yapılmadı.

Tahran'ın ihraç ettiği petrolün ne kadarının İsviçre bankaları aracılığıyla alınıp satıldığı bilinmiyor.

AB üyesi olmayan İsviçre, Batılı ülkelerin İran'a, nükleer faaliyetlerini durdurmak amacıyla uyguladığı yaptırımlara başından beri en az destek veren Avrupa ülkelerinden.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!