Irak'a uzlaşma ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Iraka uzlaşma ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2017 23:01

Başbakan Yıldırım, 2015’in sonunda patlak veren Başika krizinin ardından bugün ilk kez Bağdat’a gidiyor. Yıldırım, ziyaretle ilgili “Başika’da bulunan askerlerimiz, asla Irak’ın egemenliğine yönelik bir şey değildir” diyerek uzlaşma mesajı verdi. Ankara kampın koalisyon güçlerinin kontrolü ve Bağdat’ın gözetiminde bir statüde devam etmesini önerdi. Bağdat ise “İşlevini tamamladığında TSK unsurları ayrılacak” güvencesi istiyor.

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım Irak’a bugün yapacağı ziyaret ile ilgili, “Başika’da bulunan askerlerimiz, oradaki varlığımız, asla Irak’ın egemenliğine yönelik bir şey değildir. Bunu ziyarette anlatacağız” dedi. Cuma namazı sonrası dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, özetle şunları söyledi:

“Irak ile son 2.5 senedir maalesef ilişkilerimiz pek istediğimiz düzeyde gelişmedi. Bunun sebebi bölgedeki istikrarsızlık, kargaşa diye düşünüyoruz. Komşularımızla ilişkilerimizi tekrar yoluna koyuyoruz. Bu bağlamda Irak ziyaretimizde esas itibariyle Türkiye-Irak arasındaki iyi komşuluk ilişkilerini pekiştirmek, ekonomik konularda önceki yıllardan kaynaklı kayıpları telafi etmek, işbirliğini daha da arttırmak, karşılıklı yatırımlar, karşılıklı ticareti geliştirmek, her iki ülkenin toprak bütünlüğüne saygı esasında yıllardan beri ülkemizin başını ağrıtan PKK, Irak topraklarından Türkiye’ye saldırılarının önüne geçmek konusunu görüşeceğiz.

Haberin Devamı

‘EĞİTİM VERİLİYOR’: Başika’da bulunan askerlerimiz oradaki varlığımız asla Irak’ın egemenliğine yönelik bir şey değildir. Bölgede bulunan koalisyon güçleriyle beraber Musul başta olmak üzere değişik bölgelerdeki DEAŞ ile mücadele için orada Irak birliklerine Irak’taki milislere eğitim vermektedir. Bu konuları konuşacağız. Karşılıklı yatırım ve ticaret artması konusunda öncelik verilecek.” Öte yandan Ankara ve Bağdat, Başbakan Binali Yıldırım’ın Irak ziyaretinde, ikili ilişkilerdeki gerginliklerin geride bırakılması için olumlu gündem maddelerini öne çıkarma kararı aldı. Buna göre Yıldırım’ın bugün yapılması planlanan Bağdat ziyaretinde enerji ve ticarette işbirliği konularının vurgulandığı ortak bir açıklama yapılacak.

BAŞİKA’NIN STATÜSÜ: Türk ve Irak başbakanları, Kuzey Irak’ta Türk askerlerinin konuşlandığı Başika kampının statüsüne ilişkin uzlaşı arayacak. Hürriyet’e bilgi veren bir yetkili, Türkiye’den bir heyetin bu hafta Bağdat’ı ziyaret ederek, Başika kampındaki Türk askerlerine ilişkin önerisini ilettiğini söyledi. Ankara, kampın koalisyon kuvvetlerinin kontrolünde ve Bağdat’ın gözetiminde bir statüde devam etmesini teklif etti. Yetkili, Türkiye’nin Irak’a, “Kamp sizin ve bir koalisyon üyesine teslim ettiğinizi düşünün” görüşünü ilettiğini söyledi. Ankara, Başika kampının durumunun bir yıl sonra tekrar müzakere edilmesini önerdi. Irak tarafı, yaklaşık bir ay önce kampın kendi kontrolüne verilmesini önermişti. Ankara’nın bu öneriye ilişkin güvenlik kaygıları bulunuyor.

Haberin Devamı

İBADİ’NİN ISRARI: Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Başika konusunda kamuoyuna yönelik kendisini rahatlatacak bir ifadenin ortak bildiriye konulmasını istiyor. Bu çerçevede Irak, “İşlevini tamamladığında TSK unsurları ayrılacak” gibi bir ifadenin bildiri metninde yer almasında ısrarlı. Türk tarafı ise görüşmelerde, DEAŞ tehlikesi geçtiğinde Türk askerlerinin Irak’tan ayrılacağının garantisini verdi, ancak ortak bildiride Başika’ya yer vermeye istekli değil. “Başika konusunda kafalarda mutabakat sağlandı ama ortak bildirideki ifade için siyasi iradenin son kararı önemli” ifadesini kullanan yetkili, konuyla ilgili ziyaret sırasında sonuç almayı beklediklerini söyledi. İbadi’nin, PKK’ya Sincar bölgesini terk etmesi çağrısı da Ankara’da memnuniyetle karşılandı.

Haberin Devamı

ABD’YE MENBİÇ RESTİ

MİLLİ Savunma Bakanı Fikri Işık, ABD’nin Suriye’nin Menbiç kentinde kesinlikle PYD unsuru kalmayacağına söz verdiğini, ancak bu sözlerin tutulmadığını vurguladı. Habertürk televizyonunda dün gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Işık, “Hâlâ arzu edilen sonuç yok. Eğer Amerika bu sözünü tutmazsa yani PYD unsurlarından Münbiç’i (Menbiç) tamamen temizlemezse o zaman Türkiye, bu temizlik harekâtını yapacak. Bunda hiç tereddüt yok” dedi.

EL BAB: El Bab operasyonundaki son duruma ilişkin soru üzerine Işık, El Bab’a gelene kadar farklı bir strateji bulunduğunu, burada küçük yerleşim birimleri ve küçük öbekler halindeki terör örgütü DEAŞ militanları olduğunu belirtti. ‘El Bab’ın düşmesi yakın mı’ sorusuna karşılık Bakan Işık, “En kısa zamanda El Bab operasyonunun tamamlanması için her türlü tertiplenme yapılıyor. Bir şehir savaşı olduğu için ‘Bugün girdik, yarın DEAŞ’tan şehri temizledik’ demek çok kolay değil” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

‘SİNCAR KIRMIZI

ÇİZGİ’: Başbakan Yıldırım’ın Irak ziyaretinde PKK’nın üslendiği Sincar’ın gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Işık, “Gündeme gelecek” dedi. Işık, ziyaretin bölgenin istikrara kavuşmasının görüşülmesi için önemli bir fırsat olduğuna işaret ederek “Sincar’ın Türkiye’nin kırmızı çizgisi olduğunu” söyledi. Bakan, “Sincar’ın yeni bir Kandil olmasına zaten bedeli ne olursa olsun müsaade etmeyeceğiz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!