Irak’taki 4 milyar dolarlık iş bir damla şehit kanına feda olsun

Güncelleme Tarihi:

Irak’taki 4 milyar dolarlık iş bir damla şehit kanına feda olsun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sanayici mantığıyla bu ülkenin manevi açıdan maliyetinin çok pahalı olduğuna işaret ederken, "Irak’taki 4 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti, şehidimizin bir damla kanına feda olsun" dedi.

Bakan Çağlayan, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının (İNTES), Swissotel’de düzenlediği "İnşaat Sanayi" konulu geleneksel yemekli toplantısına katıldı. Çağlayan, yaptığı konuşmada, son günlerde yaşanan acı olaylarınardından söyleneceklerin, acıları hafifletmeyeceğini ve herkesin üzüntülü günler yaşadığını ifade etti, 25 yıldır süren terörün, bu ülkede iki temel amacının bulunduğunu bildirdi.

AKIL ÖNDE OLMALI: Bunlardan birinin ülkeyi kardeş kavgasına sürüklemek, diğerinin ise ekonomik gelişmeleri önlemek olduğunu vurgulayan Bakan, "Bu nedenle, şu anda eskisine göre daha fazla birlik ve beraberlik içinde olmamız gereken bir dönemdeyiz. Yüreğimizi aklımızın önünde değil, aklımızı yüreğimizin önünde tutmamız gereken bir dönemdeyiz. Türk milleti, tüm kesimleriyle bu sıkıntılı günleri atlatabilecek, güce, yeteneğe ve birikime sahiptir" dedi. Sanayici mantığıyla bu ülkenin manevi anlamda maliyetinin çok pahalı olduğunu belirten Bakan, terör örgütünün yuvalandığı Irak ile ticari ilişkilerin gerekirse durabileceğini de bildirdi.

EKONOMİ İYİ GİDİNCE: "(Irak’taki) 4 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti, şehidimizin bir damla kanına feda olsun" diyen Bakan, ne zaman Türkiye’nin ekonomisi iyi gitse, bu tür olayların yaşandığına dikkati çekti. Konuşmasında, ekonomik gelişmelere ve gelecekte öngörülen yeni projeksiyonlara da yer veren Çağlayan, siyasi istikrarın ekonomik istikrara yansımasının olumlu etkilerinin hep birlikte görüldüğüne işaret etti ve hedeflerinin ülkenin, vergi, ihracat ve döviz gelirlerini artırmak olduğunu söyledi. "Türkiye, tek haneli enflasyonu görme mutluluğu yaşadı" diyen Çağlayan, artık Türkiye’nin, yüzde 64’lerde, yüzde 70’lerde olan faizin yüzde 19’lara 17’lere düştüğünü gördüğünü kaydetti. Bizlerin düşürülmesi konusunda zaman zaman eleştiri getirdiklerini belirten Bakan, Merkez Bankalarının sadece faizle ilgilenemeyeceklerini, ekonominin tüm unsurlarıyla ilişkili olmaları gerektiğini söyledi. Merkez Bankalarının (istihdama, üretime, ihracata karışmam) diyemeyeceğini ifade eden Bakan, "Buradan da ne demek istediğimi arif olan anlar"diye konuştu.

FAİZ VE YATIRIM:
Bu yılın bütçesine ilişkin bilgiler de veren Çağlayan, 222.3 milyar YTL’lik bütçenin 56 milyar YTL’sinin faiz harcamasına gideceğini, 37 milyar YTL’nin sosyal güvenlik açıklarının kapatılmasına ayrıldığını belirtti. Bakan Çağlayan, bütün bunların zamanında önlem alınmış olsaydı, yatırıma yönlendirilebileceğini kaydetti. "Türkiye’nin yüzde 7’lik büyümeye ihtiyacı var" diyen Çağlayan, enflasyonla mücadele ederken, büyümenin imkansız olduğunun kendilerine öğretildiğini, ancak bunun böyle olmadığının anlaşıldığını vurguladı. "Özel sektör öncülüğünde ihracatla bu ülkede büyüme sağlanıyor, enflasyonda düşüyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!