Irak ekonomisi için Türk-Polonya görüÅŸmesi

Güncelleme Tarihi:

Irak ekonomisi için Türk-Polonya görüşmesi
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 09, 2003 16:14

Polonya'nın, Irak'ın yeniden imarı konusunda görevlendirdiği Özel Büyükelçisi Slawomir Cytryeki, Türkiye ile Polonya'nın Irak'ta istikrar gücü olarak görülmek istediğini belirterek, ''Irak'taki varlığımızı sadece askeri varlık olarak sınırlamak istemiyoruz'' dedi.

Haberin Devamı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'na (DEİK) bağlı, Türk Polonya İş Konseyi, Türk-Irak İş Konseyi ile Polonya'nın Irak'ın yeniden imarı konusunda görevlendirdiği Özel Büyükelçisi Slawomir Cytryeki başkanlığındaki heyetler arası görüşmeler sona erdi.
  Â
Devlet Konukevi'nde gerçekleştirilen görüşmede Türk tarafına Türk-Polonya İş Konseyi Başkanı Mithat Yenigün ile Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy başkanlık etti.
  Â
Görüşme sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Polonya'nın Irak'ın yeniden imarı konusunda görevlendirdiği Özel Büyükelçisi Cytryeki, toplantıda Türkiye, Polonya ilişkilerinin geleceği ile iki ülke arasındaki ekonomik bağların güçlendirilmesi konularının ele alındığını bildirdi.
  Â
Bu ilişkinin özel bir aşaması olan Irak operasyonuna dahil olma sürecinin önemli olduğunu da vurgulayan Büyükelçi Cytryeki, toplantıda Irak'ın yeniden imar edilmesinde olası işbirliği imkanlarını da değerlendirdiklerini vurguladı.
  Â
Bir soru üzerine Türkiye ile Polonya arasında bir çıkar ortaklığı bulunduğunu belirten Cytryeki, şunları söyledi:
  Â
''Irak'ın yeniden inşa edilmesi bağlamında aramızda bir çıkar ortaklığı var. İki ülkede Irak'ta istikrar gücü olarak görülmek istiyor. Irak'taki varlığımızı sadece askeri varlık olarak sınırlamak istemiyoruz. Burada önemli olan şey bu operasyonda rol alan ülkelerin Irak halkının durumunun iyileştirilmesine nasıl katkı sağlayacağı konusudur.
  Â
Önemli olan bir diğer şey aynı zamanda Irak'ın güvenlik duygusunu sağlamak ve ekonomik geleceğini iyileştirmektir. Bu konuları toplantıda ele aldık.''
  Â
Polonya'nın Irak'taki varlığının felsefesinin Türkiye ile benzer özellikler taşıdığına dikkat çeken Büyükelçi Cytryeki, toplantıda Irak'ın yeniden yapılandırılması konusunda iki ülkenin ortak olarak yapabileceği katkılar, işbirliği imkanları ile tekliflerin de değerlendirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bu konuda iki ülkenin güçlerini birleştirerek sonucu ulaşabileceğini vurgulayan Büyükelçi Cytryeki, bukapsamda iki ülke iş çevreleri arasında Türkiye ve Polonya'da bir dizi toplantı gerçekleştirme arzusunda olduklarını kaydetti.
  Â
Büyükelçi Cytryeki, bu amaçla 17 Kasım 2003 tarihinde İstanbul'da bir toplantı düzenleyeceklerini ve bu toplantıda ekonomik ilişkilerin gözden geçirileceğini belirtirken, Irak konusunun da gündeme geleceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!