iPhone maceram

Güncelleme Tarihi:

iPhone maceram
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 00:00

KIsa bir süre önce, gazeteye yazı yazmadığım zamanlarda yaptığım işimi değiştirdim. Yeni iş, hayatımızı derinden etkiledi. Yeni işin heyecanıyla hızlı bir giriş yapıp ayda bir-iki seyahat yerine üç-dört seyahat yapmaya başladım. Böyle olunca hanım da, çocuk da yüzümü unuttular.

Ben de hem merak ettiğimden, hem de hanıma yaşadığımız yer olan Singapur’da bulamayacağı türden bir hediye olacağını düşünerek, Amerika’ya son gidişimde bir adet iPhone aldım fakat Singapur’da kullanamıyoruz. Dolayısıyla şimdi 429 dolar değerinde, bakması çok zevkli ancak çalışmayan süper bir telefonumuz var!

Telefonu niye kullanamadığımızı anlatabilmem için önce Apple’ın bu telefonu nasıl pazarladığını anlatmam şart. Apple, iPhone etrafında oluşan pozitif hava sayesinde cep telefonu pazarında bu güne kadar kimsenin yapamadığını yapıp oyunun kurallarını değiştirdi. Amerika’da AT&T ve dünyanın değişik yerlerindeki cep telefonu operatörleri ile yaptığı anlaşmalar sayesinde, sadece telefonun satışından değil kullanıcıların her ay ödedikleri abonelik ve kullanım bedellerinden de pay almayı becerdi. Bu sistemi sürdürebilmek için de telefonun yazılımını sadece Apple’ın belirlediği operatörlerle çalışacak şekilde kilitledi.

Elbette bu kilit hiç bozulmasa benim gibi Apple’ın anlaşmalı olduğu operatörlerden birini kullanmayan birisinin bu telefona para sayması akılsızlık olur. Nitekim, Apple telefonu piyasaya sürer sürmez, bir dizi haklayıcı iPhone’unun kilidini kırmayı kısa sürede başardılar. Apple’a göre 250 bin iPhone, Apple’ın belirlediği çerçevenin dışına çıktı. Ben de bu çerçevenin dışına çıkma hesabı yaparak telefonu aldım, ancak her zamanki gibi evdeki hesap çarşıya uymadı. Apple 1.1.1 versiyonlu telefonlara kadar olan güvenlik açığını, 1.1.2 versiyonlu telefonlarda yamadı ve bu telefonların Apple’ın anlaşmalı olduğu operatörler dışında çalışmasını tekrar engellemeye başladı. İşte bu benim aldığım telefon da bir hafta farkla 1.1.2 versiyonlu gruba düştü ve hevesimiz kursağımızda kaldı.

Bir büyüğümüzün dediği gibi demokrasilerde çareler tükenmez, ben de araştırmalara başladım. Genel olarak iki ihtimal ortaya çıktı, bekle ve gör, birinci olasılık. Haklayıcıların yeteneklerine güvenip bekleyeceğiz, yeni bir açık bulunacak, kedi fare oyunu devam edecek, biz de fırsattan istifade telefonunu kilidini kırıp kullanacağız. İkinci ihtimal, TurboSim, Hyper Card gibi SIM kartlarını klonlayabilen çözümlerden birine para yatırıp başka yollardan telefonu kullanılabilir hale getireceğiz. Ancak gönül isterdi ki, iPhone kilitsiz satılsın.

Bu arada, telefonun yazılımını kurcaladığınız andan itibaren garanti kapsamı dışına çıkıyorsunuz. Türkiye’deki mevzuatı tam bilmemekle birlikte Amerika’da sahip olduğunuz telefonu sadece başka bir operatöre bağlanmak için haklamak kanunlara uygun. Siz siz olun kanunlara uygun olmayan işlere girişmeyin!
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!