İntihal bombası

Güncelleme Tarihi:

İntihal bombası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2003 01:48

AKP'li milletvekili Yüksel Çavuşoğlu'nun profesörlüğe yükselmesini sağlayan tezinin ‘intihal-bilimsel aşırma’ olduğu ortaya çıktı. Tezin, bilimsel bir makaleden bütünüyle alıntı yapıldığı anlaşılınca, İTÜ Senatosu, Çavuşoğlu'nun ‘doktor’ unvanını iptal etti.

İKİNCİ demokratikleşme paketinden son anda çıkarılan ‘üniversite affı’ ile şeriatı savunan kitap ve sözleri yüzünden üniversitelerden atılan öğretim üyelerini de af kapsamına almak isterken, ‘bilimsel hırsızlığı’ kapsam dışı tutan AKP'ye, ‘intihal bombası’ düştü.

AKP'nin ‘profesör’ ünvanlı milletvekillerinden Yüksel Çavuşoğlu, ‘intihalci’ çıktı. Çavuşoğlu'nun profesörlüğe kadar yükselmesini sağlayan ‘Radyal Kaymalı Yataklarda Rijit Mil Titreşimleri’ adlı tezinin, daha önce yapılmış bir çalışmanın sonuçlarını açıklayan bir bilimsel makaleden bütünüyle alıntı yapılarak düzenlenmiş olduğu tespit edildi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Senatosu, A.Yüksel Çavuşoğlu'nun, 23 Haziran 1983'te aldığı ‘doktor’ unvanını oybirliğiyle iptal etti. Senato, Çavuşoğlu'nun tezi için ‘‘İTÜ'nün kabul edebileceği bir doktora çalışması özelliği taşıması mümkün değil’’ ifadesi kullandı.

Buna göre, akademik yükselmenin ‘olmazsa olmazı’ doktora unvanı iptal edildiği için, Yüksel Çavuşoğlu'nun profesörlüğü de düşecek.

ARTIK PROF. DR. DEĞİL

Akademik yaşama, doktorası esas alınarak Konya Selçuk Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak giren, Marmara Üniversitesi'nde doçent olan ve aynı üniversitede profesörlüğe yükselen Çavuşoğlu, ‘profesör’ unvanı ile birlikte bu unvanın kendisine tanıdığı tüm hakları da yitirecek. Çavuşoğlu, milletvekilliği düştükten sonra, ‘öğretim üyesi’ olarak üniversiteye dönemeyeceği gibi, bundan sonra hiçbir biçimde ‘yardımcı doçent, doçent, profesör’ unvanlarını kullanamayacak. Makine Mühendisleri Odası üyeliği de sona erecek.

TEZ ÖĞRENCİLERİ TARTIŞMALI

Doktor unvanının iptaliyle birlikte tüm unvanlarını kaybeden Çavuşoğlu'nun imzasını attığı tüm bilimsel eserlerin yeniden değerlendirilmesini gündeme getiren karar, tez yürütücülüğünü yaptığı öğrencilerin durumunu da tartışmalı kılıyor. YÖK Tez Tarama Merkezi kayıtlarına göre, Çakıroğlu'nun, yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak 5'i doktora ve 13'ü yüksek lisans düzeyi toplam 18 öğrencinin tezinde ‘tez yürütücüsü’ imzası bulunuyor.

TEZ HOCASINA SORUŞTURMA

İTÜ Senatosu'nun oybirliği ile verdiği karar uyarınca, Çavuşoğlu'nun, 1983'te İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü'nde aldığı‘doktor’ unvanı iptal edilirken, tez yürütücüsü Prof. Dr. Aybars Çakır hakkında da soruşturma açıldı. Halen İTÜ Makine Mühendisliği Makina Mühendisliği öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Çakır, Makina Elemanları I ve II derslerine giriyor. YÖK Tez Tarama kayıtlarına göre, Çakır, 1983-2001 yılları arasında Çavuşoğlu dahil toplam 4 kişinin doktora, 6 kişinin de yüksek lisans tezinde tez yürütücülüğü yapmış.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!