İnterneti kilitlediler

Güncelleme Tarihi:

İnterneti kilitlediler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Victoria's Secret iç çamaşırı firmasının Laetitia Casta, Tyra Banks ve Karen Mulder gibi en ünlü top modellerle canlı bir şov yayınlaması üzerine İnternet kilitlendi. Dünyanın değişik yerlerinden İnternete hücum eden milyonlarca erkeğin gerekçesi ise şuydu:

14 Şubat Sevgililer Günü için hediye seçmek...

Dünyanın en ünlü kadın iç çamaşırı üreticilerinden ‘‘Victoria's Secret’’in yeni koleksiyonunu İnternetteki sitesinde ‘‘canlı yayın’’la tanıtma girişimi, büyük bir kargaşaya neden oldu. Önceki günkü 14 dakikalık şovu izlemek üzere web sitesine giriş yapmaya çalışan milyonlarca erkek, İnternetin kilitlenmesine yol açtı. Bilgisayar uzmanları, firmanın oluşacak talebi hesaba katmadıklarını belirterek ‘‘Teknoloji henüz bu kadar büyük bir talebi kaldıracak kadar gelişmedi’’ dediler. Web sitesine girmeyi başaran şanslı sörfçüler ise görüntüyü düşük kaliteli olarak izlediler. Ses düzeni de zaman zaman kesildi.

Victoria's Secret'in şovunda Laetitia Casta, Karen Mulder, Tyra Banks ve Stephanie Seymour gibi ünlü top modellerin bulunması, iç çamaşırı defilesine olan ilgiyi iyice tırmandırdı. Birçok kişinin yer kapmak için şovdan çok önce İnternete girip bağlantılarını sürekli açık tutması nedeniyle sonradan katılanların bağlantı kuramadığı belirtildi.

Uzmanlar, iç çamaşırı defilesinin İnternet açısından bir kilometre taşı oluşturduğunu söylediler. Çünkü önceki günkü bu gösteri, bir firmanın büyük paralar ödeyerek gerçekleştirmeye çalıştığı en geniş kapsamlı canlı yayındı.

SEVGİLİLER GÜNÜ

İç çamaşırı defilesini izlemek üzere kaç kişinin İnternete giriş yapmaya çalıştığı tam olarak bilinmiyor, ancak erkeklerin çoğu aynı gerekçeyi ileri sürüyor: 14 Şubat Sevgililer Günü... Sörfçülerin, sevgilileri için sipariş vermek amacıyla sürekli bağlantıda kaldıkları belirtildi.

Victoria's Secret firmasının bir yetkilisi ‘‘Dünyada 5 milyar insan var, bunların beşinden biri böyle bir şovu izlemek için can atar’’ dedi. Firma, şova seyirci çekebilmek için Wall Street Journal, New York Times ve USA Today gibi büyük Amerikan gazetelerine tam sayfa ilanlar verdi. İlanlarda ‘‘Yeryüzünün en güzel kadınlarını izlemek istiyorsanız, dünyanın en büyük iletişim ağına İnternete buyurun’’ mesajı yer aldı.

Görmeyenler için İnternet

Amerikan Purdue Üniversitesi'nin geliştirdiği bir teknik sayesinde, artık görmeyenlerin de İnternetten yararlanmaları ve eğitim görmeleri mümkün oldu. İnternetteki yazılı sayfalar, daha önce uygulamaya konulan bir yöntemle sesli olarak okunuyor ve görmeyenler, sayfaların içeriğini öğrenebiliyorlardı. Ancak şimdiye kadar şekillerin görmeyenler tarafından algılanması için bir yöntem geliştirilememişti. Purdue Üniveritesi'nin tekniği, şekillerin lazer yazıcıyla özel bir kağıda basıldıktan sonra, ısı yoluyla kabarık hale getirilmesi ve görmeyenlerin elleriyle kabarık şekli hissetmeleri esasına dayanıyor. Üniversitenin bilgi sisteminde 2500 şekil ve resim bulunduğu ve bunların 4 yıllık çalışma sonucu hazırlandığı bildirildi. Görmeyenler için yazı ve resimlerin basıldığı özel kağıdın sayfasının fiyatı 1 dolar civarında. Şeklin kabarık hale gelmesini sağlayan ısıtma ünitesinin ise 1000 dolara satıldığı ifade edildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!