İnternet milyarderinin ilk roketi başarısız

Güncelleme Tarihi:

İnternet milyarderinin ilk roketi başarısız
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 28, 2006 00:00

Özel bir girişimle uzaya gönderilmek üzere hazırlanan Falcon 1 roketi, yakıt tankında gerçekleşen bir sızma sonucunda fırlatıldıktan yaklaşık bir dakika sonra infilak etti. Başarısızlıkla sonuçlanan projenin arkasında, kurduğu ödeme hizmeti PayPal’i ünlü açık artırma sitesi eBay’e 1.5 milyar dolar karşılığında satan İnternet milyarderi Elon Musk bulunuyor.

Haberin Devamı

Özel girişimle uzaya gönderilmek üzere hazırlanan 20 metre boyundaki ‘iki kademeli’ Falcon 1 roketi, daha sonra yakıt tankında meydana gelmiş olan bir sızmanın neden olarak gösterildiği bir problemden dolayı, fırlatıldıktan yaklaşık bir dakika sonra infilak etti. Roket, ABD Savunma Bakanlığı’na ait, FalconSat 2 isimli 750 bin dolarlık bir uydu taşıyordu. Roket ile beraber infilak olan uydu, elektromanyetik alanlara zarar veren uzaydaki plazma akımlarının iletişim ve yer belirleme uyduları üzerindeki olumsuz etkisini araştırmak üzere geliştirilmişti.

 

Düşük bütçeli projenin arkasında SpaceX isimli ÅŸirketiyle Ä°nternet milyarderi Elon Musk bulunuyor. Musk, kurmuÅŸ olduÄŸu, Ä°nternet üzerinden ödeme hizmeti saÄŸlayan PayPal ÅŸirketini 2002 senesinde eBay’e 1.5 milyar dolara satan kiÅŸi olarak tanınıyor. Musk, bu satıştan sonra kurduÄŸu SpaceX ÅŸirketiyle, geliÅŸtirilen Falcon isimli bir grup tekrar kullanılabilir roket yardımıyla uzay taşımacılığında fırlatma maliyetlerini azaltmayı hedefliyor.Â

 

Haberin Devamı

SpaceX, diğer rakiplerine göre daha ucuz bir uzay taşımacılık hizmeti sunuyor. Bu hizmeti sağlayan Falcon roket ailesi, gazyağı ve likit oksijen ile çalışıyor. Falcon roket ailesinin en ucuz ve en basit üyesi Falcon 1, biri tekrar kullanılabilir olan iki kademeden oluşuyor. Daha büyük roketler olan Falcon 5 ve Falcon 9, kendileri için geliştirilen çoklu ilk kademe motorlarına sahip olup dünyanın tam olarak tekrar kullanılabilir ilk roketleri olacak.

 

Musk, daha önce yaptığı açıklamalarda bir veya iki başarısız fırlatmanın üstesinden gelebileceklerini; fakat üçüncü bir başarısızlığın şirketin geleceği için tehdit unsuru olabileceğini belirtmişti. Falcon’ların geliştirilmesi için kendi cebinden 100 milyon dolar çıkaran Musk, işine olan tutkusuyla da tanınan bir kişi. Elon Musk, tek bir başarılı fırlatmanın bile SpaceX’in güvenilir bir firma olması için yeterli olacağına inanıyor.

 

Haberin Devamı

SpaceX, önümüzdeki 12 ay içerisinde üç fırlatma denemesinde daha bulunacak. Şirketin en ağır roketi Falcon 9 2007’de fırlatılması planlanıyor.

 

http://www.spacex.com/

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!