İnsan mısın fare mi!

Güncelleme Tarihi:

İnsan mısın fare mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2002 12:59

İnsanı fareden ayıran nedir? Bilim adamlarına göre, genetik olarak bunu söylemek hayli zor... İnsanın gen haritasının çıkarılması üzerine çalışan Celera Genomik şirketinden bir grup bilim adamı, Science dergisinde yayınlanan makalelerinde, fare ve insan kromozomuyla yaptıkları ilk karşılaştırmada, genlerin çok benzer olduğunu gördüklerini belirttiler.

Celera şirketinden Richard Mural ve ekibi, faredeki 16. kromozomla insandaki 21. kromozomu karşılaştırdılar. Araştırmayı yorumlayan Ulusal Kanser Enstitüsü'nden genetik uzmanıNeal Copeland, kromozomların karşılaştırılmasında kendisinin en ilginçbulduğu şeyin, ''insan ve farelerin genler, gen yapısı ve DNA dizilimiaçısından birbirlerine ne kadar benzediklerini görmek'' olduğunu söyledi.

Copland ve arkadaşları, farelerdeki 14 genin insanlarda karşılığı olmadığını, karşılaştırmanın yapıldığı bölgelerdeki 21 insan geninin de insanlara ü olduğunun görüldüğünü söyledi.

Mural ve ekibi, bu bilgiye dayarak, fare genlerinin yalnızca yüzde2'sinin farelere, insan genlerininse sadece yüzde 2.9'unun insanlara özgü olduğunun söylenebileceğini belirttiler.

Mural, kısa bir süre sonra, insanların ve farelerin DNA'larının yüzde kaçını paylaştıklarının söylenebileceğini bildirdiler. İnsanlarla şempanzelerin DNA'larının da yüzde 98.7'nin benzediği bildirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!