İnsan kopyalama başlıyor

Güncelleme Tarihi:

İnsan kopyalama başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2001 01:31

Tüm dünyada tartışmalarına yol açan insan kopyalama için önümüzdeki kasımda start veriliyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl insan klonlamak için hazırlıklara başladığını ilan edip denek olarak kullanacağı insanları gizlice toplamaya başlayan İtalyan  uzman Dr. Severino Antinori, kasım ayında uluslararası sularda seyreden bir gemide 200 çifti klonlama yöntemiyle çocuk sahibi yapacak.

Önümüzdeki perşembe günü, klonlamanın en fazla tartışma konusu olduğu ABD'de 21. yüzyılın ilk büyük şoku yaşanacak. 62 yaşındaki bir kadını anne yapmasıyla ünlü İtalyan doktor Severino Antinori, Washington'daki Ulusal Bilim Akademisi'nde yapacağı açıklamada, insan klonlamak için hazır olduğunu tüm dünyaya ilan edecek. Bu toplantı öncesinde sızan bilgilere göre Dr. Antinori, klonlama deneyinde çeşitli uluslardan 200 kadın denek kullanacak, ancak bu kadınlar arasında Amerikalı bulunmayacak. The Sunday Times gazetesinin haberine göre denekler arasında 8 İngiliz kadının bulunacağı kesinleşmiş durumda.

Dr. Antinori, deneyinde, İskoçya'daki Roslin Enstitüsü uzmanlarının kopya koyun Dolly'yi klonlarken kullandıkları yönteme başvuracak; yani hücre çekirdeği transferi tekniğiyle klonlayacak. Kadınların kısır olan eşlerinin hücre çekirdeğindeki DNA'yı çıkarıp bu hücreyi, kadının döllenmemiş yumurta hücresine nakledecek. Daha önceden kadının yumurta hücresindeki çekirdek kısım da çıkarılmış olacak. Bu iki hücrenin döllenmesinden elde edilen embriyo kadının rahmine yerleştirilecek.

Yasak olduğu için denizde yapılacak

İnsan kopyalama bir tekne ya da gemide, uluslararası sularda denenecek. Böylece, siyasi müdahaleler önlenmiş olacak. Beyaz Saray, Dr. Antinori'nin ABD sınırları dahilinde ve proje çerçevesinde hiçbir kadını döllemesine izin verilmeyeceğini bildirmişti. ABD Temsilciler Meclisi, geçen hafta, oy çokluğu ile insanların klonlanmasını yasaklamıştı.

Dr. Severino Antinori'nin yapacağı açıklamalardan sonra insan kopyalama tartışmasının şiddetle alevlenmesi bekleniyor. Dr. Antinori'nin ekibinde 20 uzman yer alıyor.

İnsan kopyalama ile Dolly arasındaki fark

Dr. Severino Antinori insan kopyalarken Dolly'nin klonlanması aşamasında kullanılan tekniğe başvuracak, ancak iki işlem arasında bir fark bulunacak. İskoçya'daki Roslin Enstitüsü'nde Dr. Ian Wilmut liderliğindeki uzmanlar, Dolly'yi klonlarken sadece dişi hücreleri kullandılar. Dr. Antinori ise erkek hücresinden de yararlanacak. İskoç uzmanların deneyinde bir koyunun memesinden alınan hücrenin genetik kodu, başka bir koyundan alınan döllenmemiş yumurtaya aktarıldı. Kendine özgü kromozom yapısı silinen bu yumurta, üçüncü bir koyunun rahmine yerleştirildi ve sonuçta Dolly doğdu. Adını iri göğüslü country müzik sanatçısı Dolly Parton'dan alan kopya koyun aynı zamanda sadece dişilerden doğan ilk memeli oldu.

SORULARLA KOPYALAMA

Klon nedir?

Genetik olarak birbirinin tıpatıp aynı olan hücreler grubuna klon denir. Klon insanlar ilk kez Aldous Huxley'in ‘‘Yeni Dünya’’ adlı bilimkurgu romanında gündem geldi.

Klonlama hangi aşamada?

Klonlamanın bilimsel olarak mümkün olduğu bugüne kadar sadece hayvanlar üzerinde kanıtlandı. Bilim adamları koyun, fare, kurbağa, maymun, sığır ve keçileri başarılı bir şekilde kopyaladılar.

İnsanlarda başarılı olabilir mi?

Teorik olarak evet. Ancak siyasi ve etik tartışmalar bugüne kadar insan klonlanmasını engelledi. Ayrıca rahme yerleştirilen embriyoların bozulma riski ve sakat doğum ihtimali yüksek.

Risk oranı nedir?

Dr. Severino Antinori, klonlama deneyinde düşük ve sakat doğum ihtimalinin çok düşük olacağını iddia ediyor ve ‘‘Yüzde 99 garanti ederim ki, canavarlar doğmayacak’’ diyor. Ancak Dolly'nin doğduğu Roslin Enstitüsü uzmanlarından Dr. Harry Griffin, hayvanlardaki başarı oranının yüzde 1'in bile altında olduğunu söylüyor.

İnsan klonlamak yasal mıdır?

Bu tekniğe sahip birçok ülkede yasal değil. ABD Temsilciler Meclisi yasakladı. İngiltere’de de gayri resmi şekilde yasak. Ancak yakında klonlamayı engelleyen yasanın çıkarılması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!