İnsan hakları ihlali en çok cezaevinde

Güncelleme Tarihi:

İnsan hakları ihlali en çok cezaevinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2001 11:33

Vatandaş, dertlerinin çaresini Meclis'te arıyor. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na bir yılda bin 442 başvuru yapıldı. Komisyona yapılan başvurular arasında cezaevlerinden yakınmalar birinci sırada yer alırken polisten şikayetlerin dikkat çekici düzeyde olduğu görüldü.

Komisyon, geçen yasama yılı içinde yapılan başvurulardan bin 78'ini sonuçlandırdı. 364 dilekçe ise görüşülmek için yeni yasama yılının başlamasını bekliyor.
Haberin Devamı

Komisyona yapılan başvurular arasında 215 dilekçe ile cezaevlerinden yakınmalar birinci sırada yeraldı. Cezaevlerinden ''Keyfi tutum ve işlemler ile kötü muamele'' yapıldığı gerekçesiyle 66, ''Koşulların iyileştirilmesi, nakil ve tedavi'' istemiyle de 149 dilekçe komisyona ulaştı.

İKİNCİ SIRADA YARGI ŞİKAYETLERİ VAR

Bu başvuruları, 151 dilekçe ile yargıya ilişkin sorunlar izledi. Bu dilekçelerde ''Duruşmaya katılma, avukat, genel af, mahkeme kararının uygulanması, davanın sonuçlandırılması, salıverilme, tutuksuz yargılanma, yeniden yargılanma, mahkeme kararının değiştirilmesi'' istekleri dile getirildi.

GÖZALTINDA İŞKENCE

Komisyona gönderilen dilekçeler arasında üçüncü sırayı da 79 dilekçe ile ''Gözaltı, işkence-kötü muamele'' yakınmaları izledi. Vatandaşlar, ''Tehdit, kaçırma, can güvenliğinin sağlanması, karakollarda kötü muamele, gözaltında işkence, gözaltında ölüm, keyfi gözaltı, savcılığa çıkarılma isteği, gözaltında kayıp, Güneydoğu'da kayıp'' şikayetlerinin yeraldığı dilekçeleri komisyona vererek çare aradı.

Haberin Devamı

EMEKLİLERİN SORUNLARI

Diğer dilekçeler, ''Emekli sorunları, eski hükümlülerin sorunları,askeri mevzuattan kaynaklanan sorunlar, gayrimenkul sorunları, göçmen sorunları, gazi-şehit dul ve yetimleri ile ailelerinin sorunları, Güneydoğu sorunları, güvenlik soruşturması, işçi ve memur sorunları, özürlülerin sorunları, üniversiteler, vize sorunları, yurtdışındaki Türklerin sorunları, başörtüsü ile ilgili sorunlar, 1402 sayılı yasadan mağduriyetler'' konularında yoğunlaştı.

Bu arada 11 vatandaş da komisyondan ailevi sorunlarını çözmesini istedi.

VATANDAŞ POLİSTEN ŞİKAYETÇİ

Vatandaşlar bu dilekçelerle sorunlarına çözüm ararken, 523 vatandaş da kamu kurumları ile kamu görevlilerini komisyona şikayet etti.

368 başvuru ile en fazla yakınılan kamu görevlileri polisler oldu.Bunun dışında KİT'ler, TEK, PTT, banka, belediyeler gibi kurumların yanı sıra askeri personel, avukat, doktor, hakim-savcı, vali-kaymakam ve muhtarlar da komisyona şikayet edildi.

 

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!