İnşaatta ’kabayı yap inceyi ver’ modeli

Güncelleme Tarihi:

İnşaatta ’kabayı yap inceyi ver’ modeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2008 00:00

Art arda devreye giren konut projelerine ev sahipliği yapan Türkiye her geçen gün bu iş akışının daha kolay yönetilebilir hale gelmesini sağlayacak yeni iş modelleriyle tanışıyor.

Katar’da 2 bin dairelik bir proje için geliştirdiği "Kaba inşaatı bitir. İnce işi biz yapalım. Sen yeni projeye başla" modelini şimdi Türkiye’de uygulamayı planlayan Granit Center’ın sahibi Bülent Sabuncu, "Katar’daki ilginin ardından Keşke Türkiye’de de olsa düşüncesiyle uygulamayı buraya da kaydırma kararı aldık" dedi. Bir projede 200 dairenin ince işini tamamlamalarının sadece 3-4 ay sürdüğüne dikkat çeken Sabuncu, bu büyüklükte bir iş için ortalama 375 bin Euro tasarruf sağlayan inşaat şirketlerinin proje maliyetlerini deyüzde 5 oranına kadar düşürebildiklerini söyledi.

KATAR’DA 5 MİLYON DOLAR: Modeli uygulamaya koyma nedenlerini yenilik arayışına bağlayan Sabuncu, ’Dışı kapat, içini bize teslim et’ dedikleri bu model sayesinde Katar’da orta gelir grubuna konut yapımını sağlayan Türkiye’nin TOKİ’sine eşdeğer kuruluşla ile çalışmaya başladı. Katar’da 2 bin konutun ince işini 5 milyon dolara mal ettiklerine dikkat çeken Sabuncu, Türk inşaat firmalarında her işi ben yaparım mantığının ön plana çıktığına dikkat çekti.

TEK FATURA AVANTAJI: Bu bakış açısına karşın görüştükleri bazı Türk firmalarıyla işbirliği aşamasında olduklarını söyleyen Sabuncu, "Biz 22 kalemi tek bir faturada topluyoruz. Böylece hem taşeron hesabından kurtulunuyor. Hem de profesyoneller karar alıcı olduğu için sorunlar da baştan görülüyor. Aynı işi kendilerinin yapmaları durumunda stok maliyeti yükseliyor. Modelle güvenlik sorunu da ortadan kalkıyor. Malzeme satın alırken dönen dolapların önüne geçilmiş oluyor" dedi.

MONTAJ DA DAHİL: Model kapsamında kullanılacak tüm malzemelerin Granit Center’dan alınacağına dikkat çeken Sabuncu, sistemin sürecinin müteahhit firmadan projenin kalitesi hakkında bilgi alınmasıyla başladığını belirterek işleyişi şu keilde anlattı: "Örnek daire için malzemelerin seçilip malzemelerin fiyat fizibilitesinin yapıyoruz. İnşaat ince işlerinin maliyetini en başından tesbit ediyoruz. Daire alan her müşteri ile randevulaşıp seçecekleri malzemeleri kayıt altına alıyoruz. Ardından da malzemelerin teminniden şantiyeye getirilip montajının yapılmasına kadar her türlü ihtiyacı biz karşılıyoruz."

200 daireden 3’ü bedavaya geliyor

BİR banyo maliyetinin projede seçilen malzemeye göre 100 YTL ile 2 bin YTL arasında değişebildiğine dikkat çeken Bülent Sabuncu, "Katar’ın TOKİ’si içni gerçekleştirdiğimiz 2 bin konutluk ve 5 milyon dolarlık projenin ardından Moskova’da da lüks bir rezidansın tüm ince işleri tamamladık. Model sayesinde 200 konutta 3 daire bedavaya geliyor. Showroom maliyeti de ortadan kalkıyor" dedi.

Uygulama ne avantaj sağlıyor

Satış sonrası ekibinin organize edilme yükü inşaat şirketinin üstünden kalkıyor. 2.5 yıllık inşaat sürecinde 95 bin Euro’luk tasarruf sağlıyor.

Toplu ve tek yerden alım inşaat malzeme maliyetinin yüzde 20 düşmesini ve tek fatura avantajı sağlıyor

Fire payından kurtuluyor. Maliyeti yüzde 7 etkiliyor.

Nakliyeden tasarruf sağlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!