İnşaat sektörü 2012’ye iyimser bakıyor

Güncelleme Tarihi:

İnşaat sektörü 2012’ye iyimser bakıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2012 10:30

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), sanayicilerin 2012 yılına yönelik beklentilerini ortaya koymak amacıyla bu yıl üçüncü kez ‘Ekonomi Beklenti Anketi’ni yayınladı. Ankete katılan İMSAD üyelerinin büyük bir bölümü 2012 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3-5 oranında ve üzerinde büyüyeceğini tahmin ederken, 2011 yılına göre ciro artışının devamı beklentisini de dile getirdiler.
Alüminyum, aydınlatma, cam, çatı, boru, boya, çimento, demir-çelik, gaz beton, harç, ısıtma-soğutma-havalandırma, katkı malzemeleri, kilit, pencere, plastik inşaat malzemeleri, prefabrik yapı elemanları, seramik, seramik sağlık gereçleri, vitrifiye, yalıtım, yapı kimyasalları ve tuğla-kiremit sektörlerinden alınan görüşler 2012 yılında sektörün genel beklentisinin ‘iyimser’ olduğunu ortaya koydu.
“2012 yılında inşaat sanayisinin büyümesi için yapılabilecekleri önem sırasına göre sıralar mısınız?” sorusunda inşaat malzemesi sanayicileri şu noktalara dikkat çekti: “Yeni finansman, teşvik araçları sunulması, KDV, istihdam ve vergi yüklerinin azaltılması, Özel sektör inşaat yatırımlarının desteklenmesi, elektrik ve doğalgaz maliyetlerinin düşürülmesi, yeni ihracat pazarlarının teşvik edilmesi ile tapu harçlarının indirilmesi…” Bu maddeler dışında öne çıkan önemli konu ise kentsel dönüşüm planlarının hayata geçirilmesi oldu. Depremle ilgili yasal altyapı ve eylemlerin hayata geçirilmesinin önemi de ayrıca vurgulandı.
Anket sonuçları şu şekilde:
? Sektörü en yüksek düzeyde temsil eden İMSAD üyelerinin yüzde 86’sı Türkiye ekonomisinin 2012 yılında yüzde 3-5 ve üzerinde bir oranda büyüyeceği beklentisine işaret etmektedir.
? İMSAD üyelerinin büyük bir bölümü sektörde ciroların 2012 yılında bir önceki yıla göre artmaya devam edeceği görüşündedir.
? Sektörde 2012 yılında en büyük belirsizlik unsuru döviz kurlarının seyri olarak belirlenmiştir.
? İMSAD üyelerinin yüzde 69 gibi önemli bir bölümü 2012 yılı inşaat sektöründe büyüme beklentisini yüzde 4-6 ve üzerinde olarak ortaya koymaktadır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!