İngiltere'yi zor günler bekliyor

Güncelleme Tarihi:

İngiltereyi zor günler bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2010 15:48

İngiltere’de, büyük şirketlerin, iktidardaki İşçi Partisi’nin seçimlerden önce önerdiği ekonomik paketi eleştirmesinden sonra bankalar da hükümete yüklendi.

Haberin Devamı

İşverenler ve bankalar, Muhafazakârların genel seçimi kazanmaları halinde; İngiltere borsasının yükseleceğine, sterlinin değerinin artacağına ve faiz oranlarının düşük seviyede kalacağına inanılıyor.

 

The Deutche Bank’ın yaptığı geniş kapsamlı analizde, İşçi Partisi’nin bütçe açığını kısa vadede kapatmak için bir program sunamadıkları ifade ediliyor. Bankanın raporu, Gordon Brown’un yeniden seçilmesi ya da her iki partiden birinin çoğunluk sağlayamaması durumunda hükümetin, uluslararası finans sektöründen borçlanırken daha yüksek faiz ödeyeceğini, bunun da faturasını halka çıkaracağını gösteriyor.

 

Haberin Devamı

FARKLI SENARYOLAR VAR

The Deutche Bank’ın 82 sayfalık raporu, hangi partinin iş sektörüne daha yakın olduğunu analiz etmekten çok hangi parti manifestosunun ekonomiyi olumlu yönde etkileyeceği üzerinde duruyor. İşçi Partisi’nin çoğunluğu sağlayarak seçimleri kazanmasının piyasalara istikrar getirebileceği görüşü yaygın. Genel seçimlerdeki en kötü sonucun ise hiçbir partinin çoğunluğu sağlayamamasıyla yaşanan istikrarsızlığın İngiltere’yi yabancı yatırımcılardan uzaklaştırması olacağı belirtiliyor.

 

Muhafazakarlar’ın büyük bir çoğunlukla seçimleri kazanması durumunda ise hükümetin harcamaları azaltmasıyla, sterlinin değeri yükselebilir ve Merkez Bankası faiz oranlarını düşük tutmaya devam edebilir. Geçtiğimiz hafta sonu hükümetin, yılda 20 bin sterlinden daha fazla kazananlara Ulusal Sigorta Katkı Payı'nın (NIC) arttırılması planı üzerinde baskı kurmaya devam eden Muhafazakârlar, vergilerdeki artışların birçoğunun iptal edileceğini belirtiyor.

 

Ülkenin önde gelen 100’den fazla büyük kuruluşu katkı payının artırılmasına karşı yazılı bir rapora imza attı. Mektupta, hükümetin gelecek yıl için ulusal katkı payına koyacakları yüzde 1’lik artışın birçok işle birlikte ekonomik iyileşmeyi de risk altına sokacağı görüşü hakim. Bu kuruluşlar vergi artışları ile elde edilecek kaynağın, hükümetin gereksiz harcamalarını keserek de sağlanabileceğini ileri sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!